„Mănâncă morcovi, te vor ajuta să vezi mai bine.” De câte ori nu am auzit asta de la părinții sau bunicii noștri? Și câți morcovi nu a mâncat fiecare dintre noi, în speranța că va avea „ochi de șoim”? Istoria ne arată, însă, că efectele miraculoase ale morcovilor asupra vederii sunt în mare parte un mit, creat și promovat de propaganda britanică.
Efect benefic limitat
În ciuda a ceea ce se crede, consumul de morcovi nu corectează problemele de vedere, precum miopia sau prezbitismul. Este adevărat că ei ajută la menținerea sănătății ochilor și previn deteriorarea vederii – mai ales în cazul persoanelor care au deficiență de vitamina A.
Dar, odată ce vederea a fost deteriorată, ea nu poate fi ameliorată prin consumul de morcovi. Majoritatea afecțiunilor oculare sunt cauzate de factori genetici, de îmbătrânire sau boli precum diabetul. Iar beta-carotenul (substanță prezentă în morcovi) nu are niciun efect de neutralizare a acestor factori.
În timpul digestiei, beta-carotenul din morcovi se transformă în vitamina A1 (denumită și retinol), importantă în menținerea acuității vizuale. Și totuși, sub acest aspect, morcovii au câțiva rivali redutabili. Alimentele verzi, precum spanacul, frunzele de kale sau varza verde, sunt mai benefice pentru ochi decât morcovii.
Aceste alimente conțin mai mulți antioxidanți – precum luteina și zeaxantina -, care protejează ochii de razele solare dăunătoare retinei. Mai mult, aceste verdețuri încetinesc degenerescența maculară cauzată de îmbătrânire, care poate duce la orbire.
Cartofii roșii sunt, și ei, benefici pentru ochi și conțin o cantitate mai mare de vitamina A decât morcovii. Datorită vitaminelor C și E, fructele ajută, și ele, la menținerea unei vederi bune.
Așadar, de unde provine mitul conform căruia morcovii îți îmbunătățesc vederea?
De ce a creat guvernul britanic legenda morcovilor
În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, guvernul britanic a promovat calitățile nutriționale ale morcovilor, mergând până la a afirma că aceste legume îmbunătățesc vederea pe timp de noapte.
Adevăratul motiv pentru care se încuraja consumul de morcovi era faptul că acest aliment era mai ușor de procurat în timpul crizelor alimentare cauzate de război.
Pentru a-i determina pe britanicii de rând să consume morcovi, mașinăria de propagandă s-a pus în mișcare în mod exemplar. Și cum altfel, decât cu ajutorul eroilor de război?
Autoritățile au acreditat ideea că morcovii îi ajută pe aviatorii britanici să identifice și să distrugă aeronavele naziste pe timpul nopții. Campania de promovare a morcovilor avea chiar și un slogan: „Morcovii te mențin sănătos și te ajută să vezi în întuneric”.
Drept rezultat, oamenii din Marea Britanie au început să creadă în efectele miraculoase ale morcovilor asupra vederii, în special în timpul penelor de curent, frecvente în timpul războiului.
Decenii mai târziu, au apărut inclusiv zvonuri conform cărora britanicii au creat această poveste pentru a disimula adoptarea unei tehnologii radar revoluționare, pe care Aviația o folosea în secret în timpul raidurilor nocturne.
Așadar, morcovii ajută sănătatea oculară, dar nu sunt nicidecum alimentul miraculos pe care îl credea toată lumea. Mai mult, dacă vrei să beneficiezi de vitamina A din morcovi, trebuie să îi consumi în combinație cu o vitamină liposolubilă, pentru a ajuta organismul să absoarbă antioxidanții.
Și atenție la încă un aspect: nu consuma cantități prea mari, deoarece excesul de beta-caroten îți va colora pielea într-o nuanță de portocaliu.