Iată nouă beneficii extraordinare ale uleiului esențial de lămâie

Lămâile și uleiul esențial de lămâie au fost folosite în medicina ayurvedică pentru a trata o gamă largă de probleme de sănătate de cel puțin 1.000 de ani. Plantele de citrice sunt principalele surse de uleiuri esențiale bogate în beneficii, datorită numeroaselor lor utilizări în alimentație și medicină. Uleiul de lămâie este unul dintre cele mai populare uleiuri esențiale de citrice, datorită versatilității sale și a proprietăților antioxidante puternice.

Beneficiile pentru sănătate ale uleiului esențial de lămâie au fost bine stabilite din punct de vedere științific. Lămâia este cel mai bine cunoscută pentru capacitatea sa de a elimina toxinele din organism și este folosită pe scară largă pentru a stimula drenajul limfatic, pentru a întineri energia, pentru a purifica pielea și pentru a combate bacteriile și ciupercile. Uleiul de lămâie este, de fapt, unul dintre cele mai „esențiale” uleiuri pe care trebuie să le ai la îndemână. Acesta poate fi folosit pentru orice, de la albirea naturală a dinților și curățarea gospodăriei până la deodorant pentru rufe, stimulator al dispoziției și ameliorarea stării de greață. Puteți acoperi o mulțime de terenuri cu o singură sticlă din acest ulei esențial.

Ce este uleiul esențial de lămâie?

Lămâia, cunoscută sub denumirea științifică de Citrus limon, este o plantă cu flori care aparține familiei Rutaceae. Lămâiul este cultivat în multe țări din întreaga lume, deși este originar din Asia și se crede că a fost introdus în Europa în jurul anului 200 d.Hr. Uleiul esențial de lămâie provine din presarea la rece a cojii de lămâie, nu din interiorul fructului. Coaja este, de fapt, partea cea mai bogată în nutrienți a lămâii, datorită fitonutrienților solubili în grăsimi.

Cercetările arată că uleiul esențial de lămâie este alcătuit din mai mulți compuși naturali, inclusiv :

– terpene – sesquiterpene – aldehide – alcooli – esteri – steroli

Lămâile și uleiul de lămâie sunt populare datorită parfumului lor răcoritor și proprietăților lor revigorante, purificatoare și de curățare. Cercetările arată că uleiul de lămâie conține antioxidanți puternici și ajută la reducerea inflamațiilor, la combaterea bacteriilor și ciupercilor, la creșterea nivelului de energie și la facilitarea digestiei.

Beneficiile uleiului esențial de lămâie

1. Ameliorează greața

Dacă ești în căutarea unei modalități de a scăpa de greață, mai ales dacă ești însărcinată și suferi de grețuri matinale, uleiul esențial de lămâie servește ca un remediu natural eficient. În 2014, un studiu critic dublu-orb, randomizat și controlat a studiat efectul inhalării de lămâie asupra grețurilor și vărsăturilor în timpul sarcinii. O sută de femei însărcinate care sufereau de greață și vărsături au fost împărțite în grupuri de intervenție și de control, iar participantele din grupul de intervenție au inhalat ulei esențial de lămâie imediat ce au simțit greață. Cercetătorii au constatat o diferență semnificativă din punct de vedere statistic între grupul de control și cel de intervenție în ceea ce privește scorurile medii ale grețurilor și vărsăturilor, grupul cu ulei de lămâie având scoruri semnificativ mai mici. Acest lucru sugerează că uleiul esențial de lămâie poate fi folosit ca instrument pentru a reduce greața și vărsăturile în timpul sarcinii.

Un studiu din 2020 care a evaluat efectele aromoterapiei asupra grețurilor și vărsăturilor în timpul sarcinii a constatat că combinația de uleiuri esențiale de lămâie și mentă a fost eficientă în reducerea simptomelor ușoare până la moderate, în special după două până la patru zile de utilizare. Pentru studiu, participanții au inhalat aroma din vată, dar folosirea unui difuzor este o altă modalitate excelentă de a folosi uleiurile în mod aromat.

2. Îmbunătățirea digestiei

Uleiul esențial de lămâie poate ajuta la ameliorarea problemelor digestive, inclusiv a gastritei și a constipației. Un studiu pe animale din 2009 publicat în Chemical and Biological Interactions a constatat că, atunci când uleiul esențial de lămâie a fost administrat șobolanilor, acesta a redus simptomele gastritei prin reducerea eroziunii mucoasei gastrice (mucoasa stomacului) și acționând ca un agent gastroprotector împotriva legumelor gastrice. Un alt studiu controlat randomizat de 10 zile a analizat eficacitatea uleiurilor esențiale de lămâie, rozmarin și mentă asupra constipației la persoanele în vârstă. Cercetătorii au constatat că persoanele din grupul de aromaterapie, care au primit masaje abdominale folosind uleiurile esențiale, au avut scoruri de evaluare a constipației semnificativ mai mici decât cele din grupul de control. De asemenea, au constatat că numărul de scaune a fost mai mare în grupul experimental. Ameliorarea naturală a constipației la participanții din grupul de uleiuri esențiale a durat timp de două săptămâni după tratament.

3. Hrănirea pielii

Uleiul esențial de lămâie este benefic pentru pielea dumneavoastră prin reducerea acneei, hrănirea pielii deteriorate și hidratarea pielii. Studiile de laborator arată că uleiul de lămâie este capabil să reducă daunele provocate celulelor și țesuturilor pielii de către radicalii liberi. Acest lucru se datorează activității antioxidante puternice a uleiului de lămâie și efectelor anti-îmbătrânire. O analiză științifică publicată în Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine indică faptul că uleiul esențial de lămâie este, de asemenea, eficient împotriva problemelor de piele, cum ar fi bășicile, înțepăturile de insecte, stările uleioase și grase, tăieturile, rănile, celulita, rozaceea și infecțiile virale ale pielii, cum ar fi răni reci și verucile. Acest lucru se datorează faptului că compușii antimicrobieni din uleiul de lămâie acționează pentru a trata în mod natural afecțiunile dermatologice.

4. Poate promova pierderea în greutate

Știați că uleiul esențial de lămâie poate ajuta la descompunerea grăsimii corporale? Ca și uleiul de grapefruit, unul dintre cele mai bune uleiuri esențiale pentru pierderea în greutate, lămâia conține și d-limonen. D-limonenul este cunoscut pentru că ajută la susținerea metabolismului și curăță glandele limfatice. Acest lucru poate contribui la pierderea în greutate. Un studiu pe animale publicat în Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition a constatat că, atunci când șoarecilor li s-au administrat polifenoli de lămâie extrași din coaja de lămâie timp de 12 săptămâni, creșterea în greutate, acumularea de grăsime și dezvoltarea hiperlipidemiei, a hiperglicemiei și a rezistenței la insulină au fost suprimate în mod semnificativ.

5. Ajută la purificarea organismului

Uleiul de lămâie are un efect purificator, de curățare și de protecție asupra organismului. Ajută la apărarea organismului împotriva agenților patogeni dăunători și promovează detoxifierea prin sânge și ficat. Uleiul de lămâie stimulează, de asemenea, drenajul limfatic. Acest lucru ajută organismul să scape de deșeuri și toxine. Un studiu efectuat în 2016 pe animale a constatat că, atunci când uleiul esențial de lămâie a fost administrat șobolanilor care dezvoltau leziuni acute ale ficatului și rinichilor induse de aspirină, acesta a fost capabil să reducă stresul oxidativ și leziunile la nivelul ambelor organe. Un alt studiu pe animale a testat efectele uleiului de lămâie și ale altor uleiuri esențiale asupra statusului antioxidant al organelor la șoareci. Atunci când șoarecii au fost tratați cu uleiuri esențiale timp de șase luni, chiar și în doze foarte mici, aceștia au reușit să reducă stresul oxidativ și să mențină integritatea structurală și activitatea funcțională a organelor. Un amestec de ulei esențial de lămâie și extract de ghimbir a avut cel mai mare efect antioxidant asupra ficatului și creierului șoarecilor.

6. Îmbunătățește sănătatea orală

Uleiul esențial de lămâie are proprietăți antibacteriene și antifungice dovedite, ceea ce îl face un remediu natural pentru multe afecțiuni orale, inclusiv afte și respirație urât mirositoare. De asemenea, poate fi folosit pentru a albi în mod natural dinții și pentru a preveni cariile. Un studiu randomizat controlat, la care au participat 90 de pacienți cu HIV/SIDA, a evaluat eficacitatea sucului de lămâie în tratarea aftelor bucale. Cercetătorii au constatat că utilizarea sucului de lămâie pentru afte bucale a fost validată de capacitatea sa de a trata această afecțiune la o populație HIV-pozitivă. În timp ce sucurile de citrice sunt cunoscute pentru că provoacă eroziunea dentară după o utilizare pe termen lung din cauza naturii lor acide, uleiurile esențiale nu par să provoace aceeași eroziune acidă. Acestea fiind spuse, rezultatele studiului indică faptul că nici măcar uleiurile esențiale de citrice nu ar trebui utilizate în apa de gură pentru perioade prelungite sau ca apă de gură înainte de periaj.

7. Ameliorează tusea și stimulează drenajul limfatic

Uleiul de lămâie are proprietăți antibacteriene, antioxidante și antiinflamatorii, astfel că ajută la stimularea sistemului imunitar și la combaterea afecțiunilor respiratorii. Este, de asemenea, unul dintre cele mai bune uleiuri esențiale pentru alergii. Este unul dintre cele mai bune uleiuri esențiale pentru tuse, deoarece aduce beneficii sistemului limfatic. Te protejează de agenții patogeni dăunători și reduce ganglionii limfatici umflați. S-a demonstrat că uleiul esențial de lămâie inhibă mediatorii pro-inflamatori, calmând inflamația și stimulând potențial drenajul limfatic. Acest lucru poate ajuta la reducerea acumulării de lichide care vă poate face să tușiți.

8. Funcționează ca agent antimicrobian

Studiile arată că uleiul esențial de lămâie funcționează ca un agent antimicrobian natural datorită celor doi compuși dominanți care se găsesc în ulei, limonenul și b-pinenul. Acest lucru face ca uleiul de lămâie să fie un instrument puternic pentru curățarea și protejarea alimentelor. Uleiul de lămâie poate fi folosit pentru a vă curăța casa de agenți patogeni periculoși, cum ar fi bacteriile, ciupercile și altele. Utilizarea lămâii ca produs de curățare natural înseamnă, de asemenea, că nu trebuie să folosiți produse convenționale fabricate cu substanțe chimice periculoase. Cercetările arată, de asemenea, că uleiul de lămâie poate fi folosit pentru a ajuta la protejarea sistemului nostru alimentar. Într-un studiu care a testat efectele conservante ale uleiului de lămâie, cercetătorii au descoperit că lămâia a inhibat dezvoltarea bacteriilor în carnea de vită tocată. Uleiul de lămâie a fost capabil să oprească dezvoltarea Listeria monocytogenes, sugerând că acesta joacă un rol în prevenirea contaminării surselor noastre de hrană. Acest lucru este util pentru sistemul nostru alimentar, deoarece alimentele contaminate cu bacterii precum Listeria monocytogenes, Salmonella, Staphylococcus aureus și Escherichia coli au fost raportate ca fiind cauza unor boli de origine alimentară.

9. Poate acționa ca agent anti-tumoral

Studiile pe animale arată că limonenul, o componentă majoră a uleiului esențial de lămâie, are efecte antitumorale și chimioterapeutice. Administrarea pe cale orală a uleiului de lămâie a dus la o regresie semnificativă a carcinomului mamar (un cancer de sân), fără toxicitate sistemică observabilă. Studiile pe animale arată, de asemenea, că utilizarea uleiurilor de citrice care conțin limonen la nivel topic poate fi, de asemenea, o opțiune sigură și fezabilă pentru a ajuta femeile să prevină cancerul de sân, dar sunt necesare cercetări suplimentare pe această temă.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu