În curând, bagheta ta nu va mai avea același gust!

O nouă rețetă pentru o sănătate mai bună

Pâinea este o parte esențială a bucătăriei franceze. Ne însoțește mesele, ne onorează micul dejun și constituie chiar o adevărată instituție culturală. Cu toate acestea, de la 1 octombrie, gustul baghetei franceze se va schimba ușor. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a recomandat o reducere a cantității de sare din pâine pentru a ne îmbunătăți sănătatea.

Mai puțină sare pentru o sănătate mai bună

Pâinea este un aliment de bază în dieta noastră zilnică și o sursă semnificativă de sare. Potrivit OMS, consumul excesiv de sare este asociat cu creșterea tensiunii arteriale, boli cardiovasculare și alte probleme de sănătate. Din acest motiv, OMS recomandă limitarea consumului de sare la mai puțin de 5 grame pe zi pentru adulți și chiar la 2 grame pe zi pentru copii.

Conștientă de aceste probleme de sănătate publică, Confédération nationale de la boulangerie et de la pâtisserie française a convenit să reducă cantitatea de sare din pâine. De la 1 octombrie, noua rețetă a baghetei franțuzești va conține doar 1,4 grame de sare la 100 de grame de pâine, față de 1,5 grame anterior. Această reducere a sării reprezintă o scădere cu 10% față de nivelurile de sare măsurate în 2015.

Provocări pentru brutari

Reducerea cantității de sare din pâine nu este lipsită de provocări pentru brutari. Sarea joacă un rol esențial în fermentarea aluatului și contribuie la textura și aroma pâinii. Prin urmare, brutarii artizani vor trebui să găsească alternative pentru a menține calitatea și gustul popular al baghetelor franceze. Din fericire, există soluții.

Foto Freepik
Foto Freepik

Confédération Nationale de la Boulangerie-Pâtisserie Française sugerează utilizarea de aluaturi active în plus față de drojdie pentru a compensa reducerea de sare. Aceste drojdii active adaugă gust și textură aluatului, ajutând la menținerea calității pâinii, reducând în același timp cantitatea de sare. În plus, anumite extracte de drojdie pot fi utilizate pentru a spori aroma pâinii. Brutarii vor trebui să se adapteze la aceste noi tehnici dacă vor continua să producă baghete franțuzești delicioase și sănătoase.

Strategia pe termen lung pentru reducerea conținutului de sare

Reducerea cantității de sare din pâine este un pas important în cadrul unei strategii mai ample de îmbunătățire a sănătății consumatorilor. Până în 2022, brutarii francezi s-au angajat să nu folosească mai mult de 1,5 grame de sare la 100 de grame de pâine. Cu toate acestea, obiectivul pe termen lung este de a reduce conținutul de sare cu 10% până în 2026.

Această strategie face parte dintr-o conștientizare din ce în ce mai mare a efectelor nocive ale consumului excesiv de sare. Autoritățile din domeniul sănătății și profesioniștii din domeniul panificației colaborează pentru a-i face pe consumatori să conștientizeze riscurile asociate consumului ridicat de sare și pentru a-i încuraja să adopte obiceiuri alimentare mai sănătoase.

Impactul asupra alimentației noastre zilnice

Reducerea cantității de sare din pâinea franțuzească va avea un impact direct asupra alimentației noastre zilnice. Pâinea reprezintă aproximativ 20% din aportul nostru zilnic de sare. Prin urmare, această modificare va avea un efect benefic asupra sănătății noastre, prin reducerea consumului de sare.

Cu toate acestea, este important să subliniem că pâinea nu este singura sursă de sare din dieta noastră. Multe alimente procesate și preparate industriale conțin, de asemenea, niveluri ridicate de sare. Prin urmare, este esențial să adoptăm o dietă echilibrată și să ne limităm aportul total de sare pentru a ne menține o stare de sănătate bună.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu