Infectia vaginala: care sunt principalele semne si ce poti face pentru preventie

Infecțiile vaginale pot provoca durere, disconfort și chiar complicații pe termen lung dacă nu sunt tratate. Recunoașterea din timp a simptomelor și contactarea promptă a unui medic este crucială.

Simptomele unei infecții vaginale includ mâncărimi intense, senzații de arsură în zona genitală și modificări ale secrețiilor vaginale, cum ar fi culoarea, consistența sau mirosul. Fiți atenți la secrețiile abundente de culoare alb-verzuie cu miros neplăcut.

Iritarea, umflarea și durerea în zona genitală, precum și disconfortul în timpul urinării sau al actului sexual sunt semne comune ale unei infecții vaginale.

Printre factorii care pot duce la infecții vaginale se numără relațiile sexuale neprotejate, tratamentele cu antibiotice, utilizarea de contraceptive, utilizarea excesivă de produse parfumate, tampoane sau obiecte străine introduse în vagin. Infecțiile vaginale pot fi bacteriene sau fungice, acute sau cronice.

Menținerea unei igiene personale corespunzătoare prin spălarea zonei genitale cu apă și un săpun blând, purtarea de lenjerie intimă din bumbac respirabil și evitarea săpunurilor parfumate și a produselor chimice dure pot ajuta la prevenirea infecțiilor.

Un stil de viață sănătos, cu o dietă echilibrată, exerciții fizice regulate și odihnă suficientă, poate stimula sistemul imunitar și reduce riscul de infecții. Tratamentul pentru infecțiile vaginale ar trebui să fie prescris de un ginecolog, care poate include unguente, creme sau medicamente.

Infecțiile recurente necesită un consult medical pentru afecțiuni subiacente.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu