Insomnia se transmite genetic? Ce spun cercetatorii

Mulți adulți se luptă cu probleme de somn, aproape 30% dintre ei având probleme pe termen scurt și aproximativ 10% având tulburări de somn pe termen lung. Specialiștii sugerează că genetica joacă un rol în tiparele noastre de somn.

De exemplu, genele pot influența cât de mult somn are nevoie o persoană, dacă este o pasăre de noapte sau o persoană matinală și chiar riscul de a dezvolta insomnie. Cu toate acestea, doar pentru că aveți o predispoziție genetică pentru un somn slab nu înseamnă că este inevitabil.

Stilul de viață și factorii de mediu pot avea, de asemenea, un impact considerabil asupra calității somnului nostru. Experții subliniază că genele nu sunt destinul nostru atunci când vine vorba de somn.

Chiar și în cazul în care factorii genetici sunt în joc, măsurile preventive și intervențiile pot modifica expresia genelor și pot reduce riscul de insomnie. Este ca și cum ai avea o sămânță a genei, dar factorii externi determină dacă aceasta devine activă.

Cu alte cuvinte, faptul de a avea o predispoziție genetică pentru un somn slab nu garantează o tulburare de somn; înseamnă pur și simplu că există un risc mai mare. Pentru a îmbunătăți calitatea somnului și a reduce șansele de insomnie, experții recomandă să începeți cu câteva sfaturi de bază.

Evitați să aveți gânduri negative despre somnul dumneavoastră, deoarece acest lucru poate agrava problema. Stabiliți obiceiuri de somn sănătoase, cum ar fi menținerea unui program de somn regulat, limitarea alcoolului și a cofeinei și expunerea corespunzătoare la lumină și întuneric.

Este esențial să abordați orice afecțiuni medicale subiacente care ar putea să vă afecteze somnul, cum ar fi apneea de somn sau sindromul picioarelor neliniștite. Terapia cognitiv-comportamentală s-a dovedit a fi eficientă în tratarea problemelor de somn pentru majoritatea persoanelor.

Amintiți-vă că nevoile de somn ale fiecăruia sunt diferite, iar nopțile ocazionale de somn slab sunt normale. Concentrați-vă pe îmbunătățirea a ceea ce puteți controla și nu vă stresați din cauza nopților proaste ocazionale.

Înțelegând interacțiunea dintre genetică, stilul de viață și factorii de mediu, puteți lua măsuri pentru a vă îmbunătăți somnul și bunăstarea generală.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu