Reprogramarea creierului vă poate ajuta să vă atingeți potențialul maxim și există anumite practici care vă pot ajuta în acest proces. Creierul nostru se adaptează la rutină, așa că este esențial să stabilim obiceiuri zilnice care să ne sprijine călătoria spre succes.
Studiile științifice sugerează din ce în ce mai mult că stimularea consecventă a creierului poate juca un rol în întârzierea sau prevenirea bolilor degenerative ale creierului. Jurnalista Melissa Hogenboom a realizat un experiment pentru a înțelege cum funcționează neuroplasticitatea, aplicând-o în propria viață.
Ea a colaborat cu Thorsten Barnhofer, profesor de psihologie clinică la Universitatea Surrey din Marea Britanie. Barnhofer realizează în prezent un studiu privind efectele mindfulness în gestionarea stresului și a emoțiilor dificile. Pe parcursul a șase săptămâni, Melissa a practicat mindfulness cu scopul de a-și reprograma creierul.
Ea a fost supusă unor scanări RMN la începutul și la sfârșitul experimentului. Inițial, procesul a fost o provocare, deoarece mintea ei era plină de o multitudine de gânduri pe care se străduia să le lase să plece. Cu toate acestea, cu timpul, ea a învățat să le elibereze.
Mindfulness are capacitatea de a tampona stresul și de a crește gradul de conștientizare a provocărilor și a tendinței de îngrijorare, potrivit lui Barnhofer. Când Melissa a fost supusă ultimei scanări RMN după șase săptămâni de practică mindfulness, a descoperit că creierul ei se schimbase.
Dimensiunea a jumătate din amigdala ei, o structură responsabilă de procesarea emoțiilor, scăzuse pe partea dreaptă. Deși schimbarea era mică, era măsurabilă. Interesant, acest lucru se aliniază cu cercetările științifice care indică faptul că mindfulness poate reduce dimensiunea amigdalei, atenuând stresul.
Atunci când experimentăm un stres crescut, amigdala se extinde. Melissa nu se simțea deosebit de stresată inițial, dar a fost intrigant să asistăm la o schimbare. În plus, dimensiunea cortexului ei cingular, care este implicat în reacțiile comportamentale și emoționale, a crescut ușor în perioada de șase săptămâni.
Acest lucru indică un control îmbunătățit asupra acestei zone, ceea ce se aliniază cu studiile anterioare. Cercetările au demonstrat că mindfulness este o practică simplă, dar puternică, care poate îmbunătăți diverse funcții cognitive. Aceasta îmbunătățește atenția, ameliorează durerea și reduce stresul.
Studiile au arătat, de asemenea, că doar câteva săptămâni de antrenament de mindfulness pot atenua anumite simptome de depresie și anxietate. Meditația și mindfulness sunt instrumente puternice care ne permit să ne aducem mintea în starea dorită.
Prin practicarea acestor tehnici, ne antrenăm să fim conștienți de gândurile noastre și să le observăm fără a ne lăsa influențați de ele.
Prin încorporarea acestei abordări, veți observa că, în câteva săptămâni, creierul dumneavoastră se va concentra în mod natural asupra aspectelor pozitive ale vieții și recunoștinței, trecând treptat cu vederea grijile și stresul.