Legatura dintre cafea si sindromul colonului iritabil: Ce au descoperit cercetatorii

Potrivit unui studiu național, în Statele Unite a crescut numărul cazurilor de sindrom de colon iritabil. Deși cauza exactă a acestei afecțiuni rămâne necunoscută, se crede că sunt implicați factori precum bacteriile, utilizarea antibioticelor și stresul. Cercetări recente sugerează că cafeaua poate oferi o oarecare ușurare.

O meta-analiză a mai multor studii care au implicat peste 400.000 de participanți a constatat că băutorii de cafea au un risc cu 16% mai mic de a dezvolta sindromul colonului iritabil. Motivul acestei legături este încă neclar, dar se crede că anumiți compuși din cafea au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii.

Sindromul colonului iritabil este o afecțiune comună care afectează sistemul digestiv, provocând simptome precum crampe la stomac, balonare și modificări ale tiparelor de mișcare intestinală. Aceste simptome apar și dispar în timp și pot dura zile, săptămâni sau chiar luni.

Alte studii au arătat că substanțele din cafea pot ajuta la menținerea integrității barierei intestinale, au un impact pozitiv asupra microbiomului intestinal și îmbunătățesc permeabilitatea și motilitatea intestinală, toate acestea contribuind la prevenirea sindromului de colon iritabil.

Cu toate acestea, este important de reținut că cafeaua nu este benefică pentru cei care se confruntă deja cu această afecțiune. Pentru persoanele cu sindrom de colon iritabil, cafeaua poate agrava simptomele datorită efectului său laxativ asupra colonului.

De asemenea, este important să alegeți boabe de cafea cu un nivel ridicat de polifenoli și antioxidanți, evitând în același timp componentele potențial dăunătoare, cum ar fi pesticidele și mucegaiul. În plus, fiecare persoană este diferită, iar cauzele profunde ale sindromului de colon iritabil sunt încă necunoscute.

Dacă vă confruntați frecvent cu probleme digestive sau dacă bănuiți că ați putea avea sindromul de colon iritabil, cel mai bine este să vă consultați medicul pentru îndrumare.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu