Durerile de cap frecvente pot fi uneori legate de ceea ce mâncați și beți, chiar dacă nu sunteți sigur de cauza exactă. Pentru mulți oameni, cofeina poate declanșa durerile de cap, în timp ce pentru alții, o ceașcă de cafea poate aduce ușurare.
Amy Moyer, de la Universitatea din Carolina de Nord, sugerează că, dacă vă confruntați adesea cu dureri de cap, este o idee bună să reduceți consumul de cafea, deoarece prea multă cofeină poate duce la apariția migrenelor. Alcoolul este un alt declanșator comun al durerilor de cap, potrivit Asociației pentru Tulburări de Migrenă.
Compușii din alcool, cum ar fi congeneri și histamina, precum și efectul de deshidratare al alcoolului, pot contribui la apariția durerilor de cap. Așadar, cel mai bine este să evitați berea, vinul și băuturile spirtoase dacă sunteți predispus la migrene.
Tiramina, un compus care se găsește în anumite alimente, cum ar fi brânza maturată, peștele afumat și vinul roșu, poate declanșa, de asemenea, dureri de cap, mai ales atunci când este consumată în cantități mari. Nutriționistul Umo Callins sfătuiește să fii prudent, deoarece oamenii au o sensibilitate diferită la tiramină.
Fenilalanina, un aminoacid care se găsește în alimentele bogate în proteine, cum ar fi carnea, peștele, ouăle și lactatele, a fost asociată cu dureri de cap în doze mari. Cu toate acestea, eliminarea completă a acestor alimente sănătoase nu este recomandată.
Este mai bine să fiți atenți la aportul dumneavoastră, mai ales dacă suspectați o sensibilitate la fenilalanină. În cele din urmă, intoleranțele alimentare, în special la soia și gluten, pot duce, de asemenea, la migrene.
Dacă observați dureri de cap după ce ați consumat anumite alimente sau ingrediente, ar merita să explorați posibilitatea unei intoleranțe alimentare ca factor declanșator al durerilor de cap.