Legumele crucifere: protecție naturală pentru plămâni împotriva infecțiilor

Legumele crucifere, cum ar fi broccoli și conopida, sunt recomandate de mult timp de medici pentru numeroasele lor beneficii pentru sănătate. Un studiu recent a dezvăluit că aceste legume conțin molecule capabile să protejeze plămânii împotriva infecțiilor. Această descoperire sugerează că un consum regulat de legume crucifere, în special de legume cu frunze verzi și broccoli, poate stimula imunitatea și menține sănătatea plămânilor.

Beneficiile pentru sănătate ale legumelor

Este binecunoscut faptul că consumul unei varietăți de legume are multe beneficii pentru sănătate. Pe lângă bogăția lor nutrițională, cercetările anterioare au arătat că adăugarea de legume în alimentație poate reduce riscul de obezitate, poate îmbunătăți sănătatea mintală, poate reduce riscul de boli de inimă și poate promova sănătatea intestinală.

Moleculele din legumele crucifere protejează plămânii

Cercetătorii de la Institutul Francis Crick din Londra au analizat moleculele prezente în mod natural în legumele crucifere, cum ar fi broccoli și conopida. Aceștia au descoperit că aceste molecule pot stimula activitatea unei proteine numite receptor de hidrocarburi aromatice (AHR) în plămâni, ajutând la menținerea unei bariere pulmonare sănătoase împotriva infecțiilor virale și bacteriene.

Efectul benefic al PA asupra sănătății pulmonare

Cercetătorii și-au concentrat cercetările asupra barierei pulmonare, care protejează plămânii împotriva poluării și a infecțiilor. Această barieră este formată din două straturi de celule, celule endoteliale și celule epiteliale, care permit oxigenului să treacă prin plămâni, împiedicând în același timp pătrunderea virușilor și a bacteriilor.

AHR este o proteină care acționează ca un senzor de mediu. Ea poate fi activată de liganzi prezenți în alimente sau produși de bacteriile din intestinul nostru. AHR protejează plămânii prin inducerea unor programe genetice care promovează integritatea și funcția barierei pulmonare.

Activarea AHR reduce scurgerea prin bariera pulmonară

Echipa de cercetare a efectuat experimente pe șoareci pentru a studia efectul AHR asupra barierei pulmonare. Atunci când șoarecii au fost infectați cu virusul gripal, oamenii de știință au observat scurgeri de sânge în spațiile pulmonare, ceea ce indică o alterare a barierei pulmonare.

Atunci când AHR a fost supra-activată, scurgerile de sânge în plămâni au fost reduse, sugerând că AHR ajută la prevenirea scurgerilor prin bariera pulmonară.

AHR intensifică lupta împotriva infecțiilor bacteriene

De asemenea, studiul a arătat că șoarecii cu AHR mai activă nu au pierdut la fel de mult în greutate atunci când au fost infectați cu virusul gripal. Mai mult, acești șoareci cu activitate crescută a AHR au fost mai capabili să lupte mai bine împotriva infecțiilor bacteriene și a virusului gripal care era deja prezent.

Cercetătorii au observat, de asemenea, că infecția gripală a redus activitatea protectoare a AHR în plămâni doar la șoarecii hrăniți cu liganzi AHR în dieta lor înainte de infecție. Șoarecii hrăniți cu o dietă bogată în liganzi AHR în timpul infecției au avut o mai bună integritate a barierei pulmonare și mai puține leziuni pulmonare decât cei hrăniți cu o dietă de control.

Importanța unei diete sănătoase pentru sănătatea plămânilor

Potrivit autorului principal al studiului, este esențial să se mențină o dietă sănătoasă și variată pentru a păstra activitatea AHR și pentru a proteja sănătatea plămânilor. O dietă bogată în legume crucifere și liganzi AHR poate contribui la întărirea barierei pulmonare și la prevenirea infecțiilor.

Rezultatele acestui studiu susțin ideea că dieta joacă un rol important în sănătatea plămânilor. Deși acestea sunt date preclinice, ele oferă o bază biologică solidă pentru viitoarele cercetări clinice și translaționale privind efectele dietei asupra sănătății plămânilor.

Legumele crucifere, cum ar fi broccoli și conopida, conțin molecule care sunt benefice pentru sănătatea plămânilor. Aceste molecule activează receptorul de hidrocarburi aromatice (AHR) din plămâni, consolidând bariera pulmonară și ajutând la prevenirea infecțiilor. Consumul regulat de legume crucifere este, prin urmare, recomandat pentru a menține sănătatea plămânilor și pentru a stimula imunitatea împotriva infecțiilor. O dietă sănătoasă și variată, care să includă legume crucifere bogate în liganzi AHR, este esențială pentru menținerea sănătății plămânilor.

Nu uitați că legumele crucifere pot fi gătite într-o varietate de moduri pentru a vă oferi mai multă varietate și pentru a vă bucura de beneficiile lor pentru sănătate.

Articol util? Dă-l mai departe!

Surse și detalii suplimentare

Lasă un comentariu