Limitele exercițiilor fizice pentru pierderea în greutate: câte calorii poți arde într-o zi?

Când o persoană își propune să slăbească din motive de sănătate, exercițiile fizice regulate sunt esențiale. În acest sens, chiar și o activitate foarte moderată va obține rezultate semnificative; dar, bineînțeles, cu cât munca este mai intensă, cu atât pierderea va fi mai rapidă.

Ca în orice caz, există totuși o limită a acestui principiu. Dovezile științifice pe care le avem sugerează că există o limită a caloriilor pe care le puteți arde într-o singură zi.

De ce există o limită calorică

Cum arată un studiu condus de antropologul Herman Pontzer și publicat în revista de specialitate Current Biology, atunci când se compară cheltuielile calorice ale persoanelor care desfășoară zilnic o activitate fizică moderată cu cele ale persoanelor care se angajează în mod regulat într-o activitate fizică mai intensă, diferența este mai mică decât s-ar putea aștepta inițial.

De fapt, diferența, spune autorul, deși măsurabilă, este atât de mică încât vine un moment în care nu mai este semnificativă.

Acest lucru se întâmplă deoarece, prin efectuarea unei rutine de exerciții fizice, organismul se adaptează la noua cheltuială obișnuită de calorii pentru a funcționa în parametrii optimi (aport și cheltuială de calorii).

Pontzer subliniază că acest fenomen nu este unic la om, ci este prezent la toate animalele; este vorba de o serie de mecanisme complexe prin care organismele își reglează cheltuielile energetice astfel încât acestea să nu depășească niciodată rezervele de hrană la care au acces.

Este mai complicat, însă, să se stabilească exact unde se află acest punct. Pontzer crede că, în cele din urmă, este unică pentru fiecare persoană, pe baza variabilității pe care a observat-o în cheltuielile energetice ale persoanelor care au participat la cercetare.

Cu toate acestea, pe baza vitezei organismului de a digera alimentele și de a le transforma în energie, într-un alt articol publicat în revista Science, Pontzer estimează că plafonul de cheltuieli energetice pentru un bărbat care cântărește aproximativ 85 de kilograme ar fi de 4.650 de calorii.

Aceasta explică de ce sportul, deși, bineînțeles, este vital, nu permite, de unul singur, obținerea unor rezultate bune în ceea ce privește pierderea în greutate. Pentru aceasta, trebuie să fie combinat cu o ajustare nutrițională.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu