Lumina albastra a ecranelor iti afecteaza tenul. Cum sa eviti acest lucru, conform unui medic dermatolog

Lumina albastră de la ecrane poate fi dăunătoare pentru ochi, piele și somn. Studiile sugerează că această lumină de înaltă energie poate trece prin straturile protectoare ale ochilor, putând cauza probleme precum ochi uscați, cataractă și degenerare maculară.

Expunerea la lumina albastră la ore târzii în timpul nopții poate, de asemenea, să perturbe producția de melatonină, afectând calitatea somnului. Mai mult, experții constată că lumina albastră ne poate afecta pielea. Aceasta poate pătrunde în profunzime și, la fel ca lumina UV, poate contribui la deteriorarea pielii în timp.

Cercetările indică faptul că expunerea la lumina albastră duce la stres oxidativ, dăunând ADN-ului și deteriorând colagenul și elastina, proteine esențiale pentru o piele tânără. Expunerea pe termen lung la lumina albastră poate agrava afecțiuni ale pielii, cum ar fi melasma, pielea sensibilă, uscăciunea, roșeața și erupțiile cutanate.

Pentru a proteja pielea, dermatologii recomandă folosirea unui ecran solar fizic cu spectru larg, cu oxid de zinc și oxid de fier, atunci când este expusă la lumina albastră de pe ecrane sau de la lumina soarelui.

În plus, reducerea timpului petrecut în fața ecranului și ajustarea setărilor de luminozitate a ecranului pot ajuta la minimizarea expunerii la lumina albastră. Optarea pentru lumina galbenă pe ecrane în locul luminii albastre poate fi, de asemenea, benefică pe termen lung.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu