Având în vedere că aceste medicamente sunt utilizate în mod obișnuit și în Europa și că, adesea, nu au nimic de-a face cu depresia, pacienții și medicii nu sunt întotdeauna conștienți de acest risc.
Peste 26.000 de adulți observați
Cercetătorii au analizat retrospectiv modelele de utilizare a medicamentelor la peste 26.000 de adulți din 2005 până în 2014. Datele au fost colectate în cadrul National Health and Nutrition Survey. Ei au descoperit că peste 200 de medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală utilizate în mod obișnuit au ca efecte secundare potențiale depresia sau sinuciderea.
- Această listă include medicamente precum:
- – contraceptive hormonale,
- – tensiune arterială și medicamente pentru inimă,
- – Inhibitori ai pompei de protoni (IPP),
- – antiacide,
- – analgezice
Depresia și sinuciderea ca efecte secundare
Acest studiu este primul care arată că aceste medicamente au fost adesea utilizate simultan și că utilizarea cumulativă a fost asociată cu o probabilitate mai mare de depresie.
Aproximativ 15% dintre adulții care au luat simultan trei sau mai multe dintre aceste medicamente au suferit depresii în timpul tratamentului, comparativ cu doar 5% dintre cei care nu au luat niciunul, 7% dintre cei care au luat un singur medicament și 9% dintre cei care au luat două medicamente simultan. Cercetătorii au observat rezultate similare în cazul medicamentelor care menționează sinuciderea ca potențial efect secundar.
Aceste rezultate au persistat atunci când au exclus pe cei care foloseau medicamente psihotrope, considerate a fi un indicator al depresiei subiacente care nu are legătură cu utilizarea medicamentelor.
Atenție la administrarea mai multor medicamente în același timp
Mesajul care trebuie reținut din acest studiu este că administrarea simultană a mai multor medicamente poate duce la apariția simptomelor depresive și că pacienții și medicii ar trebui să fie conștienți de riscul de depresie care însoțește toate tipurile de medicamente cu prescripție medicală obișnuite.
Chiar dacă medicamentele prescrise nu au nimic de-a face cu tulburările de dispoziție sau de anxietate sau cu orice altă boală asociată în mod normal cu depresia, atunci când sunt combinate, acestea pot crește riscul de a prezenta simptome depresive și pot duce la un diagnostic de depresie.
38% dintre medicamente cu depresie ca efect secundar
Cercetătorii au constatat că utilizarea oricărui medicament eliberat pe bază de prescripție medicală cu un potențial efect advers de depresie a crescut de la 35% între 2005 și 2006 la 38% între 2013 și 2014.
Utilizarea aproximativă a antiacidelor cu potențiale efecte adverse de depresie, cum ar fi inhibitorii pompei de protoni, a crescut de la 5% la 10% în aceeași perioadă. Utilizarea simultană a trei sau mai multe medicamente a crescut de la 7% la aproximativ 10%.
Riscul de sinucidere nu este suficient de clar pe pliante
În cazul medicamentelor eliberate pe bază de rețetă a căror sinucidere se află pe lista efectelor secundare potențiale, utilizarea a crescut de la 17% la 24%, iar utilizarea simultană a trei sau mai multe medicamente a crescut de la 2% la 3%. Nu numai că oamenii folosesc din ce în ce mai mult aceste medicamente singuri, dar le folosesc din ce în ce mai mult și simultan, chiar dacă foarte puține dintre aceste medicamente poartă etichete de avertizare explicite, așa că este de datoria pacienților și a profesioniștilor din domeniul sănătății să fie conștienți de riscuri.