Medicul explica: bolile de tiroida se pot manifesta pe pielea ta. La ce sa fii atenta

Dr. James O’Donovan a discutat recent despre modul în care anumite modificări ale pielii pot indica o problemă cu glanda tiroidă. Pielea este cel mai mare organ al corpului nostru și servește drept barieră de protecție împotriva daunelor externe.

În plus față de funcția sa de protecție, pielea joacă un rol cheie în metabolismul nostru și acționează ca un organ imunitar. Ea este strâns legată de sistemul endocrin, inclusiv de glanda tiroidă. Hormonii tiroidieni, precum T3 și T4, sunt cruciali pentru menținerea echilibrului pielii.

Atunci când acești hormoni sunt dezechilibrați, pot apărea diverse probleme ale pielii. O manifestare cutanată frecventă a afecțiunilor tiroidiene este keratoza, care poate provoca mici umflături cu aspect accidentat, întâlnite de obicei pe spatele brațelor. Aceste umflături apar din cauza unui exces de cheratină, o proteină care protejează pielea.

O altă afecțiune, keratosis pilaris, poate duce la apariția unor dopuri în foliculii de păr, rezultând o piele aspră și plină de umflături, în special pe brațe și coapse. Această afecțiune este inofensivă, dar poate fi asociată cu alte probleme ale pielii, cum ar fi eczema.

Pielea aspră și uscată este un semn comun al hipotiroidismului, în timp ce pielea caldă și umedă este mai tipică pentru hipertiroidism. În cazul hipertiroidismului, pacienții pot prezenta, de asemenea, simptome precum ochi proeminenți, căderea părului, transpirație excesivă, înroșirea feței și modificări ale pigmentației pielii.

Pe de altă parte, hipotiroidismul poate provoca pielea aspră și uscată, modificări ale unghiilor, căderea părului și îngroșarea pielii de pe palme și tălpi. Dacă vă confruntați cu oricare dintre aceste probleme ale pielii, este esențial să consultați un medic pentru o evaluare și un diagnostic adecvat.

Nu uitați că problemele de piele pot fi cauzate de diverși factori și este posibil să nu fie întotdeauna legate de funcția tiroidiană.

Articol util? Dă-l mai departe!

Surse și detalii suplimentare

Lasă un comentariu