Mersul pe jos pentru pierderea în greutate nu numai că vă ajută să slăbiți prin eliminarea kilogramelor nedorite, dar are, de asemenea, un efect pozitiv asupra stării de spirit: o plimbare plăcută în natură este, prin urmare, utilă atât pentru corp, cât și pentru minte, dar este nevoie de puțină perseverență pentru a obține rezultatele dorite. Dacă nu vă plac sporturile în aer liber, puteți încerca și câteva exerciții simple de yoga pentru a vă tonifia în timpul sezonului rece.
Poți să slăbești cu adevărat prin mersul pe jos?
Sănătatea și bunăstarea organismului trebuie să fie întotdeauna pe primul loc, dar asta nu înseamnă că trebuie să practicăm sporturi extreme care nu sunt pentru noi. De aceea, combinarea unei plimbări rapide și, mai ales, regulate cu o dietă sănătoasă poate produce rezultate extraordinare la care nu ne-am fi așteptat niciodată.
Mersul pe jos are avantajul de a fi un sport simplu, care poate fi definit și ca fiind foarte natural: nu trebuie să fii un atlet profesionist sau să ai în spate ani de antrenament.
Dacă ne gândim bine, mergem pe jos în fiecare zi pentru a merge la serviciu, pentru a face comisioane, dar și pentru a merge la cumpărături cu prietenii. Fără să ne dăm seama, prin activități zilnice simple, oferim corpului nostru posibilitatea de a se mișca, contribuind semnificativ la bunăstarea acestuia. Dacă avem obiective specifice de scădere în greutate, putem transforma mersul pe jos într-o adevărată formă de exerciții fizice: dacă îl faceți cu regularitate în timp, veți fi surprinși de rezultate și nu veți mai dori să renunțați la el. Ce se întâmplă dacă plouă sau este frig? Nu aveți nevoie decât de o bandă de alergare acasă pentru a face pașii zilnici, chiar și în zilele în care nu vreți să ieșiți afară.
Sfaturi motivaționale pentru a începe să mergi pe jos în fiecare zi
Poate părea banal, dar am adunat câteva sfaturi simple care îi pot încuraja chiar și pe cei mai leneși dintre noi. Cu motivația potrivită, nu veți mai avea scuze: mergeți!
Alegeți pantofi care să se potrivească nevoilor dumneavoastră: acest lucru este deosebit de important pentru a nu vă trezi cu dureri de picioare după câțiva metri și a nu renunța imediat la ideea de a continua. În plus, alegerea pantofilor potriviți vă va ajuta să evitați să vă udați picioarele în ploaie și să alunecați dacă solul este umed.
S-a demonstrat că achiziționarea de haine sport noi crește motivația. Alegeți îmbrăcăminte sportivă care este, de asemenea, respirabilă și impermeabilă.
Țineți evidența progreselor cu ajutorul unui ceas sportiv cu pedometru sau al unor aplicații pe care le puteți descărca pe smartphone. Urmărirea rezultatelor pe zi ce trece vă va da și mai multă motivație.
Puneți-vă playlistul preferat, puneți-vă căștile în urechi și limpeziți-vă mintea. Muzica poate face minuni și vă poate umple de energie pozitivă.
Dacă este posibil, variați itinerariile de la o zi la alta, astfel încât să fiți mereu curioși să descoperiți locuri noi.
Un rucsac mic, un rucsac de buzunar sau o brățară de mână va fi perfect pentru a depozita puținele obiecte personale pe care trebuie să le luați cu dumneavoastră: telefonul mobil, cheile și o sticlă mică de apă vor fi mai mult decât suficiente.
Dacă este vară, nu uitați să aplicați cremă de protecție solară pentru a evita arsurile solare: de fapt, trebuie să faceți acest lucru pe tot parcursul anului, adaptând factorul de protecție al cremei în funcție de anotimp. Iarna, însă, protejați-vă cu o pălărie, mănuși și o cască de gât pentru a evita bolile de sezon.
Mersul pe jos pentru a pierde în greutate: reguli pentru a nu face greșeli
Dacă te-ai hotărât să faci din mersul pe jos aliatul tău pentru a slăbi și a te pune în formă, iată care sunt regulile pe care trebuie să le urmezi pentru a nu face greșeli.
Mergeți într-un ritm constant, continuu.
Mențineți un ritm constant pe toată durata plimbării.
Încercați să atingeți „zona de rezistență”, care se situează între 60 și 75% din ritmul cardiac maxim (numărul maxim de bătăi ale inimii într-un minut). Acest lucru vă permite să ardeți grăsimi. Dacă rămâi fără suflare, înseamnă că ai depășit zona de anduranță și este mai bine să încetinești. Dacă, în schimb, începeți să transpirați încetul cu încetul și simțiți că mușchii se încălzesc și devin activi, ritmul va fi perfect și ar trebui să continuați.
Pentru cei care nu au făcut niciodată sport sau care nu sunt în formă, este întotdeauna mai bine să nu „porniți în viteza a patra”, ci să procedați treptat: alternați 2 minute de mers rapid cu 30 de secunde de mers lent. Cu această metodă, dacă sunteți o persoană sedentară, vă va fi mai ușor să ajungeți la ritmul care vi se potrivește.
Asigurați-vă că piciorul este bine înfipt în pământ, de la călcâi până la vârf: acest lucru este foarte important pentru a evita orice probleme cu mușchii, ligamentele și articulațiile.
Concentrează-te să lucrezi mușchii coapsei fără a forța genunchiul. Picioarele nu trebuie să fie prea rigide.
Același lucru este valabil și pentru umeri: încercați să îi mențineți suple și joase, eliberând tensiunea din gât și omoplați.
Îndoiți brațele și încercați să le coordonați mișcarea cu cea a picioarelor.
Ultima regulă, dar extrem de importantă: fiți atenți la respirație. Inspiră pe nas și expiră pe gură pentru a preveni uscarea rapidă a gâtului. Respirați controlându-vă stomacul și diafragma.