Motivul pentru care unii fumători nu dezvoltă niciodată cancer pulmonar

Fumatul este principalul factor de risc pentru apariția cancerului pulmonar. Cu toate acestea, cunoaștem cu toții oameni care, după o viață întreagă de fumat zilnic, nu dezvoltă niciodată boala.

Ați putea crede că, într-un fel, cancerul pulmonar este ca o loterie la care fumătorii pur și simplu cumpără mai multe bilete. Dar adevărul este că nu funcționează chiar așa – unele persoane au oricum un risc mai mic.

Aceasta este concluzia unui grup de cercetători de la Albert Einstein College of Medicine din Bronx, New York, într-un articol publicat în revista științifică Nature.

În studiu, ei explică faptul că fumul de tutun deteriorează ADN-ul celulelor pulmonare, în unele cazuri determinând reproducerea necontrolată a celulelor și ducând astfel la apariția cancerului. Mutațiile care apar sunt aleatorii, așa că, într-un anumit sens, este adevărat că șansa joacă un rol în ecuație și că unii oameni pot să nu dezvolte niciodată cancer din pură întâmplare.

Dar este mai complex decât atât, deoarece trebuie să ținem cont de faptul că organismul nostru are mecanisme de protecție împotriva acestor daune genetice.

Pe de o parte, anumite sisteme sunt responsabile de eliminarea substanțelor toxice (care în acest caz sunt mutagene) înainte ca acestea să poată deteriora ADN-ul celulelor; și, pe de altă parte, există mecanisme de reparare a leziunilor genetice ale celulelor odată ce acestea au avut loc.

Având în vedere că studiul a constatat că, peste anumite niveluri de consum de tutun, cantitatea de daune genetice a rămas stabilă, diferențele de eficacitate a acestor mecanisme între diferite persoane ar explica de ce unii fumători înrăiți nu dezvoltă niciodată cancer pulmonar.

Mai mult, în opinia acestor autori, aceste sisteme nu ar proteja în mod eficient doar un număr mic de fumători, ci ar putea fi motivul pentru care doar 10-20% dintre fumători dezvoltă tumori pulmonare în timpul vieții.

Cu toate acestea, aceste rezultate nu trebuie luate ca o invitație la fumat. Aceasta este încă o cifră foarte mare, mai ales dacă luăm în considerare gravitatea și rata de mortalitate a cancerului pulmonar.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu