Motivul științific pentru care uneori studiezi ore întregi și nu memorezi nimic

Orice student cunoaște frustrarea de a petrece ore întregi în fața cărților, doar pentru a realiza apoi că e la fel ca la început – nu a reținut nimic din ce a citit. Acest fenomen, care este enervant și frecvent decât am putea crede, nu înseamnă că avem vreo problemă anume și are, de fapt, o explicație științifică simplă.

Fața stresului

Pentru a înțelege de ce ni se întâmplă acest lucru, haideți să ne punem în următoarea situație: imaginați-vă că sunteți un tânăr în ziua dinaintea unui examen important. Este deja ora 23.00 și suntem încă în fața notițelor, manualului și a schițelor sau rezumatelor, sub lumina arzătoare a lămpii.

Ne pregătim să facem o ultimă trecere în revistă a întregului conținut care intră în examen… doar pentru a ne da seama că fiecare întrebare pe care ne-o punem ne obligă să ne verificăm notițele.

Situația este cu siguranță stresantă, pe de o parte din cauza grijii pentru rezultatul examenului, pe de altă parte din cauza timpului petrecut studiind pentru acesta, care este perceput ca fiind inutil, și pe de altă parte din cauza anticipării orelor pe care ne așteptăm să le mai avem de petrecut pentru a memora materia.

Ei bine, tocmai acest stres este cheia. Iată cum explică terapeutul Catalina Hoffmann în cartea sa, „Neurofitness”:

„Creierul nostru, atunci când este stresat sau se simte nervos, în loc să se activeze în mod constant, să creeze noi căi neuronale, se protejează, pentru că se inflamează. Acest lucru îl face să reacționeze prin secreția de cortizol, hormonul stresului”, explică ea.

Cortizolul este un neurotransmițător foarte nociv care încetinește totul în creier și deconectează rețelele neuronale care sunt necesare pentru memorare, învățare și alte activități de acest fel.

Atunci când este secretat într-o cantitate foarte mare, poate provoca încetinirea gândirii. Când este secretat în cantitate foarte mică, nu îl observăm, dar când se declanșează, ne simțim epuizați, mai greoi, cu puțină energie și putem să stăm ore întregi în fața unui text și să nu reținem aproape nimic.

Un truc pentru a combate stresul

Managementul stresului este o chestiune foarte complicată și, de asemenea, variază foarte mult de la o persoană la alta. Prin urmare, nu există o rețetă ideală sau o tehnică magică, ci fiecare persoană trebuie să încerce o multitudine de strategii până când le găsește pe cele care i se potrivesc cel mai bine.

Terapeutul propune însă o tehnică cunoscută sub numele de „butterfly tapping” („bătăile fluturelui”). Implică așezarea mâinilor pe piept, cu palmele în jos și degetele încrucișate, construind o formă de fluture.

Inspirați apoi și bateți-va ușor pieptul cu degetele. Potrivit autoarei, acest truc trimite un semnal de calm către creier, ceea ce permite ca nivelul de adrenalină și cortizol să scadă.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu