Narcisistii au acest stil unic de a manca, arata studiile clinice

Atunci când încearcă să identifice un narcisist, experții sugerează să se uite la anumite trăsături de personalitate, cum ar fi nevoia constantă de atenție, nerespectarea limitelor celorlalți și lipsa de empatie.

Cu toate acestea, cercetări recente sugerează că narcisiștii pot prezenta, de asemenea, tipare alimentare specifice și încearcă să controleze alegerile alimentare. Acest studiu face lumină asupra relației dintre narcisism, alegerile alimentare și implicațiile pe termen lung asupra sănătății.

Coautorul studiului, Renaud Lunardo, a fost inspirat de un studiu anterior care a arătat că indivizii narcisiști au tendința de a-și etala obiceiurile de băutură pentru a atrage atenția.

Lunardo, profesor senior de marketing la Kedge Business School din Bordeaux, Franța, s-a bazat pe această idee pentru a investiga alegerile alimentare ale narcisiștilor. Studiul a inclus două experimente care au implicat participanți care prezentau tendințe narcisiste.

În primul experiment, 644 de adulți au primit vin, o băutură bogată în polifenoli care poate avea atât beneficii pentru sănătate, cât și riscuri atunci când este consumată în exces.

Al doilea experiment a implicat un alt grup de participanți cărora li s-a oferit ciocolată, un aliment cunoscut pentru proprietățile sale antioxidante, dar care nu este neapărat cea mai sănătoasă alegere.

Înainte de a le fi prezentate opțiunile alimentare, participanții au răspuns la întrebări care au ajutat la determinarea nivelului lor de narcisism. Cercetătorii au descoperit că persoanele cu trăsături narcisiste au fost mai înclinate să consume cantități mai mari de vin și ciocolată.

Este probabil ca narcisiștii să fi crezut în beneficiile exagerate pentru sănătate ale acestor produse, minimalizând în același timp efectele lor adverse.

Această constatare se aliniază cu cercetările anterioare care indică faptul că narcisiștii tind să aibă o prejudecată de optimism, ceea ce înseamnă că își supraestimează vulnerabilitatea la evenimente pozitive și negative.

Într-un al treilea experiment, 333 de participanți din SUA au fost rugați să își imagineze că li se oferă fructul durian în două scenarii: când sunt singuri acasă și când socializează cu alții. Fructul durian a fost ales în mod special pentru că este relativ necunoscut pentru majoritatea oamenilor, minimizând orice noțiuni preconcepute.

Participanților li s-a oferit o scurtă descriere a beneficiilor și dezavantajelor fructului pentru sănătate.

Cercetătorii au descoperit că indivizii narcisiști erau mai predispuși să se concentreze asupra riscurilor pentru sănătate ale fructului atunci când își imaginau că mănâncă împreună cu alții, ceea ce i-a determinat să aleagă să consume mai puțin durian în contexte sociale.

Pe scurt, studiul a concluzionat că narcisiștii tind să supraestimeze beneficiile pentru sănătate ale anumitor alimente atunci când mănâncă singuri, dar acordă mai multă atenție riscurilor pentru sănătate ale alimentelor atunci când mănâncă în fața altora.

Aceste constatări oferă o perspectivă asupra relației dintre narcisism și alegerile alimentare, cu implicații potențiale pentru sănătatea pe termen lung.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu