Niveluri ridicate de PSA: 7 motive, altele decât cancerul de prostată

Testul PSA măsoară o proteină din sânge, numită antigen specific prostatic. Cancerul de prostată crește nivelul PSA, dar un rezultat ridicat al testului PSA nu înseamnă întotdeauna că un bărbat are cancer de prostată. Uneori, rezultatele testului PSA sunt ridicate din cauza unei anomalii benigne, cum ar fi ejacularea în decurs de 24 de ore de la efectuarea testului, sau a unei probleme care necesită tratament, cum ar fi o infecție a tractului urinar, dar care nu este cancer. Deoarece testul nu poate face distincția între cauzele grave ale unui nivel ridicat al PSA și alte cauze, se recomandă ca testul antigenului specific prostatic (PSA) să nu fie efectuat la bărbații sănătoși. Acest lucru înseamnă bărbați fără antecedente familiale, factori de risc cunoscuți sau simptome de cancer de prostată.

Șapte motive, în afară de cancerul de prostată, pentru care nivelul PSA poate fi mai mare decât în mod normal.

1. Îmbătrânirea afectează nivelul PSA

Chiar dacă nu aveți o problemă de prostată, nivelul PSA poate crește treptat odată cu vârsta. La vârsta de 40 de ani, un nivel de PSA de 2,5 reprezintă limita normală. La 60 de ani, limita este de 4,5; la 70 de ani, un PSA de 6,5 ar putea fi considerat normal.

2. Prostatita: o problemă frecventă la bărbații sub 50 de ani

Testul PSA este un bun instrument de depistare a cancerului de prostată. Dar nu este foarte specific. Cauzele comune de inflamație a glandei, numită prostatită, pot duce la niveluri ridicate ale PSA. Prostatita este cea mai frecventă problemă de prostată la bărbații sub 50 de ani. Prostatita cauzată de bacterii poate fi tratată cu antibiotice. Un alt tip de prostatită, mai frecvent, numit prostatită non-bacteriană, poate fi mai dificil de tratat și poate dura mult timp.

3. Procedurile medicale pot crește nivelul PSA

Orice lucru care interferează în mod traumatic cu arhitectura din jurul prostatei poate determina creșterea nivelului de PSA. Una dintre cele mai frecvente cauze ale unui nivel semnificativ ridicat al PSA în cazul acestui tip de traumă este cateterizarea vezicii urinare. Deoarece este nevoie de aproximativ două-trei zile pentru ca PSA să se înjumătățească, ar trebui să așteptați două-trei săptămâni după acest tip de traumă pentru a face un test PSA.

4. La bărbații de peste 50 de ani: HBP poate fi cauza nivelului ridicat de PSA

Hiperplazia benignă de prostată (HBP) este o mărire de volum a prostatei. Dar nu este cancer de prostată. BPH înseamnă mai multe celule, ceea ce înseamnă mai multe celule care produc PSA. HBP este cea mai frecventă problemă de prostată la bărbații de peste 50 de ani. Nu trebuie neapărat să fie tratată, decât dacă provoacă urinare frecventă sau dificilă. Medicul dumneavoastră de familie poate fi capabil să facă diferența între HBP și cancerul de prostată prin efectuarea unui examen rectal digital. Dar acest lucru necesită, de obicei, o evaluare de către un urolog și investigații suplimentare, cum ar fi o biopsie sau teste imagistice.

5. Niveluri ridicate de PSA din cauza unei infecții a tractului urinar

Orice infecție în apropierea prostatei, inclusiv o infecție a tractului urinar, poate irita și inflama celulele prostatei și poate provoca o creștere a nivelului de PSA. Dacă ați fost diagnosticat cu o infecție a tractului urinar, așteptați până când infecția a dispărut înainte de a face un test PSA. Majoritatea infecțiilor urinare la bărbați sunt cauzate de bacterii și răspund bine la antibiotice. Faptul că aveți HBP vă crește riscul de a dezvolta o ITU.

6. Ejacularea este o cauză potențială a nivelurilor ușor crescute ale PSA

Ejacularea poate provoca o ușoară creștere a nivelului PSA. Același lucru este valabil și în cazul unui examen rectal digital. Aceste tipuri de creșteri ale PSA nu sunt, de obicei, suficiente pentru a face o diferență semnificativă, cu excepția cazului în care PSA-ul dumneavoastră este la limită. Nivelul PSA ar trebui să revină la normal în două-trei zile.

7. Poate ciclismul să crească nivelul PSA?

Unele studii au găsit o legătură între ciclismul prelungit și creșterea nivelului de PSA, dar altele nu. Probabil că ar trebui să fiți un ciclist de tip Lance Armstrong pentru a fi îngrijorat de ciclism și de o creștere semnificativă a nivelului PSA.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu