Obținut în urma unui tratament destul de special al frunzelor plantei de ceai, ceaiul alb este o plantă medicinală foarte apreciată în fitoterapie. Denumit și Yin Zhen, acest tip de ceai provine din planta cunoscută sub numele de Camellia sinensis, un copac originar din Asia.
Dintre toate varietățile de ceai care există, ceaiul alb este, fără îndoială, cel mai bogat în antioxidanți. Este, de asemenea, cel mai puțin prelucrat dintre toate tipurile de ceai. Ca ingrediente active, ceaiul alb conține un nivel ridicat de polifenoli, teină, acid galic și catehină. Acestea sunt cunoscute ca inhibitoare ale efectelor radicalilor liberi.
Când este recomandat ceaiul alb?
În fitoterapie, utilizarea obișnuită a ceaiului alb este foarte variată. Într-adevăr, este folosit pentru:
- Prevenirea bolilor coronariene, a diabetului și a anumitor tipuri de cancer. Aceste proprietăți, ceaiul alb le datorează bogăției sale în antioxidanți care luptă împotriva daunelor provocate de radicalii liberi.
- Îmbunătățește sănătatea orală. Ceaiul alb este bogat în taninuri și polifenoli. Acești compuși sunt deosebit de eficienți în prevenirea formării plăcii bacteriene pe dinți. Acest lucru oprește proliferarea și dezvoltarea bacteriilor din gură. De asemenea, acestea ajută la prevenirea cariilor dentare.
- Ardeți excesul de grăsime. Conținutul său ridicat de catehine face din această plantă medicinală un aliat excelent pentru arderea grăsimilor și stimularea metabolismului.
- Promovează fertilitatea masculină. Antioxidanții din această plantă acționează protejând testiculele de efectele stresului oxidativ, ceea ce îmbunătățește calitatea spermei.
- Reduce nivelul colesterolului rău și stimulează sănătatea inimii.
- Diminuează febra.
- Calmează rujeola.
Datorită celor 29 de ingrediente active, principala proprietate a ceaiului alb este aceea că este antimutagenic. Acest lucru înseamnă că poate acționa prin blocarea mutațiilor care cauzează anumite tipuri de cancer.
În ce formă poate fi folosit ceaiul alb în fitoterapie?
În fitoterapie, se folosesc în principal frunzele de ceai alb. Acest soi de ceai este cel mai puțin prelucrat, frunzele fiind pur și simplu uscate la soare.
Cu toate acestea, este necesar să se folosească frunzele tinere și, uneori, mugurii pentru a obține un ceai alb bogat în ingrediente active. Produsul obținut se folosește apoi în infuzie și ceai de plante.
Cum se folosește și în ce cantitate?
Pentru a beneficia de toate proprietățile terapeutice ale acestui ceai, este indicat să îl consumăm ca infuzie. În ceea ce privește dozajul, este suficient să se respecte dozele indicate de fiecare producător. În orice caz, este întotdeauna recomandabil să folosiți apă pură.
De asemenea, asigurați-vă că fierbeți apa doar o singură dată. Și pentru a evita pierderea ingredientelor active din ceai, așteptați ca apa să ajungă la 70 sau 80°. Timpul de infuzare nu trebuie să depășească 5 minute.
Ce măsuri de precauție trebuie luate atunci când se ia ceai alb?
Femeile însărcinate și cele care alăptează trebuie să fie atente la polifenolii conținuți în ceaiul alb. Acest lucru se datorează faptului că acestea acționează prin împiedicarea absorbției corecte a fierului de către organism. În timpul meselor, acest tip de ceai este contraindicat și persoanelor cu anemie.