O nouă metodă de diagnosticare a cancerului de sân fără radiații

Mamografia este un test de diagnosticare sigur și eficient pentru cancerul de sân, dar, în general, nu este recomandată până la vârsta de 40 de ani, în parte pentru că în timpul procedurii se primesc doze mici de radiații ionizante.

Măsurarea conductivității

Deși riscul de cancer de sân este mai mare la vârste mai înaintate, în realitate acesta poate apărea la orice grupă de vârstă. Mai exact, unele studii au arătat că între 5 și 7% dintre pacienții cu cancer au vârsta sub 40 de ani.

Cercetătorii de la Universitatea din Utah lucrează la dezvoltarea unei metode sigure și fără durere, care în loc de radiații utilizează un curent electric de curent de intensitate scăzută, potrivit IEEE Acces.

Sistemul se bazează pe principiul conform căruia cancerul provoacă modificări în lichidul limfatic interstițial, datorate în parte prezenței globulelor albe pentru a lupta împotriva tumorii.

Potrivit autorilor, acest lichid este mai puțin conductiv electric decât la o persoană sănătoasă. Pentru a detecta și măsura această diferență, se folosesc doi electrozi pentru a trimite un curent prin corpul pacientului.

Acest proces se repetă pe diferite părți ale corpului, iar un dispozitiv măsoară conductivitatea în fiecare caz. Un algoritm analizează apoi toate măsurătorile și calculează probabilitatea ca un pacient să aibă sau nu cancer.

Metoda a fost testată până acum pe 48 de femei, dintre care 24 aveau cancer malign și 23 aveau leziuni benigne. În acest studiu, sistemul a avut o precizie de 70% în detectarea prezenței cancerului și 75% în excluderea acestuia.

Chiar dacă este mai puțin precis decât mamografia (care are o eficiență între 80% și 98%), ar putea deveni un instrument auxiliar deosebit de potrivit pentru femeile mai tinere sau pentru cele cu țesut mamar mai dens.

Acesta ar putea fi folosit chiar și la pacienții care sunt deja supuși unor tratamente de radioterapie pentru a evita să li se administreze mai multe radiații, cu riscurile pe care acestea le implică.

Articol util? Dă-l mai departe!