O pilulă contraceptivă pentru bărbați va fi testată anul acesta

O pastilă contraceptivă pentru bărbați, testată pe șoareci, prezintă o eficiență de 99%. Având în vedere aceste rezultate încurajatoare, testele clinice (pe oameni) ar trebui să aibă loc în 2022. „Cireașa de pe tort”: acest nou contraceptiv nu este hormonal, ceea ce ar trebui să limiteze efectele secundare.

„Cercetătorii încearcă de zeci de ani să dezvolte un contraceptiv oral masculin eficient, dar pe piață încă nu există pilule aprobate”, spune Abdullah Al Noman într-un comunicat de presă emis de American Chemical Society. Absolvent al laboratorului lui Gunda Georg de la Universitatea din Minnesota, acesta face parte din echipa de cercetare care a dezvoltat pilula contraceptivă.

Cercetătorii au pornit de la un fapt observabil pe scară largă: femeile sunt încă în proporție covârșitoare cele care sunt obligate să își asume responsabilitatea pentru contracepție. „Femeile au mai multe opțiuni pentru contracepție, de la pilule la plasturi și până la dispozitive intrauterine, iar acesta este unul dintre motivele pentru care ele poartă cea mai mare parte a responsabilității de prevenire a sarcinii”, spune Abdullah Al Noman.

În cazul bărbaților, metodele de prevenire a sarcinii sunt puține. În plus față de prezervative, este posibilă o operație chirurgicală numită vasectomie. Această metodă, însă, nu este întotdeauna reversibilă.

Sunt utilizate și alte metode, care se bazează în special pe mecanisme termice. Acestea nu sunt foarte răspândite și necesită o monitorizare foarte regulată. În ceea ce privește pilulele hormonale, acestea nu au depășit deocamdată faza de testare, din cauza efectelor secundare asemănătoare cu cele pe care le pot provoca pilulele destinate femeilor: creștere în greutate, depresie, precum și creșterea nivelului de colesterol.

„Am vrut să dezvoltăm un contraceptiv masculin non-hormonal pentru a evita aceste efecte secundare”, spun cercetătorii, care și-au prezentat datele la o reuniune a Societății Americane de Chimie.

Pentru a face acest lucru, echipa a ales să utilizeze vitamina A. Mai exact, un anumit tip de vitamina A, acidul retinoic. Într-adevăr, acesta joacă un rol important în creșterea celulară, în special în procesul de formare a spermatozoizilor.

O pastilă eficientă în proporție de 99% pe șoareci

Pentru a neutraliza acest proces, oamenii de știință au vizat doar una dintre cele trei proteine receptoare legate de acidul retinoic: așa-numitul receptor „alfa”. Ideea, din nou, a fost de a limita efectele secundare prin faptul că nu le neutralizează pe toate trei în același timp.

Aceștia au observat modul în care cei trei receptori se leagă de acidul retinoic și au sintetizat aproximativ 100 de compuși diferiți pentru a vedea cum afectează această structură. În cele din urmă au găsit compusul YCT-529, care țintește acest receptor specific de 500 de ori mai eficient decât ceilalți.

Procesul a fost testat până acum pe șoareci. Rezultatul: după câteva săptămâni de administrare a pilulei, 99% dintre ei erau sterili, fără niciun alt efect notabil pentru moment. Animalele au rămas sterile timp de patru săptămâni.

Procesul a fost reversibil, deoarece șoarecii s-au reprodus la patru-șase săptămâni după ce nu le-a mai fost administrată pilula. Prin urmare, procesul de spermatogeneză a fost blocat cu succes.

Deocamdată, nu există certitudinea că același proces aplicat la om funcționează exact în același mod. Prin urmare, cercetătorii continuă să experimenteze cu alți compuși și se așteaptă să înceapă testele clinice spre sfârșitul acestui an.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu