Oamenii care stiu cum sa-si regleze emotiile evita aceste 3 obiceiuri nesanatoase

Securitatea emoțională este un factor-cheie pentru a duce o viață calmă și echilibrată. Persoanele care au securitate emoțională sunt capabile să facă față factorilor de stres și provocărilor fără a reacționa exagerat sau a lua lucrurile prea personal.

Ei nu se lasă prinși în tipare negative și își prioritizează valorile în detrimentul stărilor proaste sau al emoțiilor dificile. Nick Wignall, un psiholog specializat în sănătate emoțională, împărtășește într-un articol câteva idei despre cum să atingi securitatea emoțională.

În timp ce genetica, istoricul familiei, dieta și exercițiile fizice joacă un rol în bunăstarea noastră emoțională, există și un ingredient secret: să facem mai puțin, nu mai mult. Stăpânii emoțiilor lor nu văd situațiile dificile ca pe niște dușmani. În schimb, ei cultivă atitudini și rutine sănătoase în jurul emoțiilor lor.

Ei știu, de asemenea, să evite anumite obiceiuri care duc la fragilitate emoțională și nesiguranță. Deși gândirea critică este, în general, un lucru bun și fundamental pentru progresul uman, ea poate fi, de asemenea, dăunătoare și distructivă.

Critica distructivă oferă doar o ușurare temporară, în timp ce critica constructivă contribuie la îmbunătățirea lumii. Pentru a atinge securitatea emoțională, este important să înțelegem adevăratul rol pe care îl joacă critica în viața noastră și să luăm măsuri pentru a elimina critica distructivă.

Ignorarea sentimentelor noastre poate oferi o ușurare temporară, dar pe termen lung, aceasta duce la nesiguranță emoțională. Evitarea sentimentelor neplăcute este normală, dar a face din aceasta un obicei este periculos. Uneori, lucrurile care ne fac să ne simțim rău inițial sunt necesare pentru bunăstarea noastră pe termen lung.

Acest lucru se aplică la diverse aspecte ale vieții, inclusiv la exercițiile fizice, la primirea unui feedback sincer și la economisirea banilor. Evitând disconfortul, pierdem ocazia de a ne simți mai bine mai târziu.

A deveni încrezător din punct de vedere emoțional necesită două abilități esențiale: distingerea între durerea sănătoasă și cea toxică și capacitatea de a tolera emoțiile dificile și de a merge mai departe.

Atunci când disecăm în mod constant fiecare emoție dificilă, pierdem timp și energie prețioase care ar putea fi cheltuite pentru obiectivele și valorile noastre. Ignorarea obișnuită a sentimentelor noastre ne face mai fragili din punct de vedere emoțional pe termen lung și riscă să ratăm oportunitățile vieții.

Gândurile noastre au un impact semnificativ asupra emoțiilor noastre. Teoria medierii cognitive explică faptul că emoțiile nu sunt cauzate de factori externi, ci de gândurile noastre despre acești factori. Dacă ne petrecem ziua îngrijorându-ne sau concentrându-ne pe gânduri negative, nu facem decât să ne sporim emoțiile negative.

Pentru a ne schimba sentimentele și a deveni rezilienți din punct de vedere emoțional este nevoie să ne schimbăm tiparele de gândire. De asemenea, este esențial să recunoaștem că nu toate gândurile sunt corecte sau utile. Mintea noastră generează gânduri iraționale și neimportante.

Pentru a ne controla emoțiile, trebuie să devenim manageri pricepuți ai gândurilor noastre. La fel cum eliminăm plantele nedorite dintr-o grădină, ar trebui să eliminăm gândurile negative și să le cultivăm pe cele pozitive.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu