Oamenii de știință au reușit să întinerească pielea unei femei de 53 de ani la echivalentul unei persoane de 23 de ani

Cercetătorii de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie au reușit să întinerească pielea unei femei de 53 de ani, aducând-o la starea de celule cutanate echivalente cu cele ale unei tinere de 23 de ani.

O soluție împotriva îmbătrânirii

În timp ce piatra de hotar poate părea puțin mai mult decât un impresionant tratament de înfrumusețare, este de fapt un prim pas spre vindecarea a numeroase boli legate de vârstă în diferite sisteme ale corpului.

De fapt, obiectivul este de a reproduce această realizare în alte țesuturi pentru a aborda afecțiuni precum tulburările neurodegenerative, diabetul și bolile de inimă.

Potrivit postului de televiziune generalist britanic BBC, acest caz este de fapt un nou pas într-o călătorie care a început odată cu dezvoltarea tehnologiei care a permis clonarea faimoasei oi Dolly în 1996.

Rezultatele experimentului sunt publicate în publicația științifică ELife, într-un articol în care autorii acestui reper detaliază că tehnica nu a fost realizată pe o ființă umană vie, ci pe o mostră de țesut de piele.

Un drum care a început cu… oaia Dolly

În mod specific, oamenii de știință au reușit să întinerească celulele printr-o variație a tehnicii IPS, care reprezintă un progres în ceea ce privește tehnica de clonare Dolly (al cărei scop final nu a fost acela de a clona mamifere întregi, așa cum s-ar putea crede în urma celebrului caz al oii, ci de a clona țesuturi umane pentru a repara tot felul de leziuni și a elimina necesitatea unui donator extern în cazul unui transplant, cu tot ceea ce implică acest lucru).

Tehnica IPS presupune aplicarea unei băi chimice timp de un anumit interval de timp asupra celulelor mature pentru a le transforma în celule stem, din care este teoretic posibil să se producă țesuturile dorite.

În acest caz, cercetătorii au redus pur și simplu timpul băii chimice. Spre surprinderea lor, au constatat că celulele pielii pe care au testat abordarea au „regresat” cu 30 de ani în timp, prezentând o stare echivalentă cu cea pe care ar prezenta-o celulele pielii unei persoane de 23 de ani.

Acum, spun ei, rămâne de testat dacă tehnica poate funcționa și pe alte tipuri de țesuturi, cum ar fi țesutul nervos sau muscular. Dacă este așa, ar putea deveni o strategie pentru a prelungi proporția din durata de viață în care ne bucurăm de o stare de sănătate bună, precum și pentru a vindeca toate tipurile de boli legate de vârstă.

Ei spun că tehnica ar putea fi folosită și pentru a trata alte tipuri de boli legate de vârstă.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu