Oamenii sub 50 de ani sunt tot mai des diagnosticati cu cancer de colon, spun studiile – 50% dintre cazuri pot fi prevenite

Cancerul de colon este din ce în ce mai răspândit, în special în rândul adulților tineri. Până în 2030, se așteaptă ca numărul cazurilor de cancer de colon să crească semnificativ.

Stilul de viață pe care îl ducem influențează foarte mult această boală, datele indicând că jumătate din cazurile de cancer de colon pot fi prevenite prin schimbări ale stilului de viață. Este esențial să începem să ne gândim din timp la prevenție, deoarece cancerul de colon poate avea nevoie de ani de zile pentru a se dezvolta.

Cancerul de colon apare atunci când celulele anormale cresc necontrolat în intestinul gros. Aceste celule, cunoscute sub numele de polipi, pot deveni canceroase și se pot răspândi. Depistarea cancerului de colon se face în principal prin colonoscopii, recomandate de obicei începând cu vârsta de 45 de ani.

Cu toate acestea, dacă aveți antecedente familiale de cancer sau anumite condiții de sănătate, ar putea fi necesar un screening la o vârstă mai mică. Menținerea unui stil de viață sănătos poate ajuta la prevenirea cancerului de colon. Excesul de greutate corporală, în special grăsimea abdominală, este un factor de risc semnificativ.

Îmbunătățirea compoziției corporale prin reducerea grăsimii și creșterea masei musculare poate reduce riscul. Consumul adecvat de proteine și antrenamentul cu greutăți sunt modalități eficiente de a realiza acest lucru. O dietă bogată în fibre, fructe și legume este, de asemenea, benefică pentru sănătatea colonului.

Carnea procesată este clasificată ca fiind cancerigenă, așa că este recomandabil să se limiteze consumul acesteia. O activitate fizică regulată, un aport suficient de vitamina D și, eventual, încorporarea usturoiului în alimentație pot contribui la reducerea riscului de cancer de colon.

O combinație de obiceiuri sănătoase, inclusiv o dietă adecvată și exerciții fizice, poate juca un rol vital în prevenirea acestei boli. Făcând alegeri conștiente pentru a vă prioritiza sănătatea, puteți avea un impact semnificativ asupra riscului de a dezvolta cancer de colon.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu