Obiceiul nociv din timpul somnului care poate provoca dementa. Cea mai recenta descoperire a specialistilor este alarmanta

Un studiu recent a arătat că numărul de ore de somn și obiceiurile de culcare ale unei persoane pot afecta riscul de a dezvolta demență. Studiul, publicat în Journal of the American Geriatrics Society, a fost realizat de cercetători din China, Suedia și Regatul Unit.

Studiul a constatat că dormitul mai mult de 8 ore a crescut riscul de demență cu 69%, iar culcatul înainte de ora 21.00 a dublat acest risc.

De asemenea, cercetătorii au remarcat că adulții în vârstă care petrec o perioadă prelungită de timp în pat ar trebui să le fie monitorizată funcția cognitivă, în special bărbații cu vârste cuprinse între 60 și 74 de ani. La studiu au participat 2.000 de adulți chinezi în vârstă care nu sufereau de demență la începutul studiului.

Pe parcursul unei perioade medii de urmărire de 3,7 ani, 97 de participanți au fost diagnosticați cu demență.

În mod interesant, studiul a observat că cetățenii chinezi în vârstă care trăiesc în zonele rurale aveau tendința de a se culca mai devreme, de a se trezi mai devreme, de a dormi mai puțin și aveau o probabilitate mai mare de a dezvolta demență în comparație cu occidentalii și cu locuitorii orașelor.

Această diferență ar putea fi atribuită la diverși factori, cum ar fi statutul socio-economic, cultura, educația și stilul de viață. Oamenii de știință au observat, de asemenea, că problemele de somn și declinul cognitiv sunt influențate de factori demografici precum vârsta, sexul și educația.

În plus, este bine cunoscut faptul că a avea o durată scurtă a somnului este un factor de risc genetic pentru demență. Cu toate acestea, relația dintre problemele de somn și demență a fost inconsecventă în studiile efectuate pe populații mai mari.

Autorii studiului avertizează că rezultatele trebuie interpretate cu atenție din cauza anumitor limitări. Detaliile legate de somn au fost raportate de către participanți, iar factori precum apneea de somn nu au fost luați în considerare. În plus, perioada de urmărire a fost relativ scurtă.

Pentru a promova un somn mai bun, experții sugerează stabilirea unei rutine consistente la culcare. Culcatul și trezitul la aceeași oră în fiecare zi, inclusiv în weekenduri, poate ajuta la reglarea ceasului intern al organismului.

De asemenea, se recomandă crearea unui mediu de somn calm și liniștit, asigurându-se că dormitorul este întunecat, liniștit și că are o temperatură confortabilă. Evitarea dispozitivelor electronice, a meselor grele, a cofeinei și a alcoolului înainte de culcare poate ajuta, de asemenea, la obținerea unui somn bun.

Angajarea în exerciții fizice care ajută la inducerea somnului poate fi, de asemenea, benefică.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu