Ora exacta la care ar trebui sa-ti bei cafeaua dimineata, conform celui mai recent studiu in domeniu

O analiză recentă realizată de expertul în somn Rex Isap a dezvăluit care este momentul ideal pentru a-ți bea cafeaua. Contrar credinței populare, nu este imediat după ce te trezești.

Într-un studiu realizat în Marea Britanie, unde oamenii se trezesc în jurul orei 7:33, s-a constatat că cel mai bun moment pentru a savura prima ceașcă de cafea este la aproximativ o oră după ce te-ai trezit, la 8:30. Acest moment se aliniază cu ritmul natural al organismului și oferă cele mai multe beneficii din doza de cofeină.

La trezire, corpul nostru are niveluri ridicate de cortizol, un hormon asociat cu vigilența. Consumul de cafea prea devreme, când nivelul de cortizol este deja ridicat, poate fi contraproductiv și poate duce chiar la toleranță la cofeină și somnolență în timpul zilei.

Așteptând o oră înainte de a vă bea cafeaua, permiteți o creștere mai eficientă a energiei și a vigilenței. Cofeina acționează prin blocarea receptorilor de adenozină din creier, ceea ce ajută la promovarea stării de veghe și la reducerea senzației de somnolență.

Cu toate acestea, consumul de cofeină prea târziu în timpul zilei poate interfera cu capacitatea dumneavoastră de a adormi noaptea. Expertul în somn Martin Seeley sfătuiește să evitați consumul de ceai (atât verde, cât și negru) cu cel puțin șase ore înainte de culcare.

Acest lucru se datorează faptului că și cantități mici de cofeină pot perturba tiparele de somn și pot împiedica capacitatea dumneavoastră de a avea un somn odihnitor. Pentru a evita aceste efecte negative, este recomandat să te abții de la ceai începând cu ora 15.00.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu