Pediatrii prezintă un ghid pentru prevenirea sechelelor emoționale la copiii cu părinți care se despart

Asociația Spaniolă de Pediatrie (AEP) a prezentat în cadrul celui de-al 69-lea Congres al său un manual destinat tuturor familiilor aflate în proces de separare sau divorț pentru a preveni apariția sechelelor emoționale la copii.

„Separarea și divorțul, precum și conflictele anterioare, sunt o sursă de stres emoțional care poate duce la o dereglare semnificativă a membrilor familiei. Dacă este abordată pe cale amiabilă, va fi mai ușor să existe o bună adaptare la noua situație familială”, a explicat Dr. Lefa S. Eddy, medic pediatru și psihiatru pentru copii și adolescenți și secretar al Societății de Psihiatrie Infantilă a AEP.

Potrivit Institutului Național de Statistică, în 2021 au fost peste 86.000 de divorțuri, cu 12,5% mai multe decât în anul precedent. Custodia partajată a fost acordată în 43% din cazurile de divorț și separare a cuplurilor cu copii.

Din acest motiv, pediatrii subliniază necesitatea unui „bun sprijin pentru familii”, astfel încât separarea să fie cât mai amiabilă sau cât mai puțin dăunătoare pentru toți membrii familiei, dar mai ales pentru copii, deoarece „aceștia pot suferi consecințele emoționale timp de ani de zile”.

Potrivit experților, impactul divorțului asupra vieții copiilor poate fi psiho-emoțional, academic, social și economic. În plus, copiii ai căror părinți s-au despărțit sunt considerați a avea un risc dublu de psihopatologie.

În ceea ce privește cuplul, separarea creează sentimente precum anxietatea, stresul, labilitatea emoțională sau pierderea stimei de sine, iar starea emoțională a părinților va avea un impact și asupra copiilor.

Sentimente de frustrare

Medicii pediatri au subliniat faptul că conflictele psiho-emoționale ale copiilor apar adesea „ca urmare a sentimentului de abandon”, deoarece aceștia nu înțeleg ce se întâmplă și de ce pleacă un părinte de acasă.

După cum se menționează în document, vor exista sentimente de frustrare și neajutorare din cauza tuturor schimbărilor de rutină care apar în viața de zi cu zi a copiilor, cum ar fi faptul că trebuie să petreacă sfârșitul de săptămână într-un alt cartier, departe de prietenii lor.

Potrivit pediatrilor, vor exista, de asemenea, sentimente de vinovăție dacă nu li s-a explicat clar cauza separării sau sentimente de respingere față de părinți pentru că petrec mai puțin timp cu ei.

Pe de altă parte, copiii neagă adesea realitatea, au fantezii cu părinții lor care se împacă, au probleme de adaptare și se tem să nu-l piardă pentru totdeauna pe părintele care nu are custodia.

Pediatrii au pledat pentru o separare pe cale amiabilă pentru a se asigura că suferința emoțională cauzată de separare este „cât mai mică posibil” pentru familie.

Articol util? Dă-l mai departe!

Surse și detalii suplimentare

Lasă un comentariu