Periuța de dinți, noua ta armă anti-cancer

Gura noastră este un adevărat paradis microbian: un singur sărut de 10 secunde între două persoane permite schimbul a circa 80 de milioane de bacterii! În condiții normale de igienă (periajul regulat al dinților), aceste bacterii nu se instalează permanent pe dinți și nu provoacă prea multe probleme; cu toate acestea, dacă sunt lăsate să se dezvolte, pot adera la suprafața dinților și pot forma un fel de strat albicios și lipicios, cunoscut sub numele de placă dentară.

Pe lângă faptul că provoacă perforații în smalțul dintelui (carii), placa dentară se poate agrava în timp și poate duce la inflamarea gingiilor (gingivită), care provoacă daune considerabile țesuturilor din jurul dintelui, inclusiv osului care îl fixează (parodontită).

Poartă de acces pentru bacterii

Un alt pericol al leziunilor gingivale este că acestea pot fi o poartă de intrare a bacteriilor din placa bacteriană în sânge. Bacteria Porphyromonas gingivalis, de exemplu, este capabilă să se strecoare printre celulele gingivale și să folosească fluxul sanguin pentru a se stabili în mai multe locuri din organism.

Sistemul imunitar încearcă în mod natural să elimine acest intrus, dar bacteria are mai multe trucuri în mânecă și a dezvoltat o serie de arme care îi permit să ocolească această imunitate. Ca urmare, răspunsul inflamator este neputincios în lupta împotriva bacteriei și chiar agravează problema prin accelerarea distrugerii țesuturilor din jur.

Bacterii: agenți cancerigeni

Studii recente sugerează că această infiltrație bacteriană și inflamația care o însoțește ar putea juca un rol în dezvoltarea anumitor tipuri de cancer. De exemplu, comparând compoziția florei bacteriene orale a persoanelor sănătoase și a celor cu cancer pancreatic, o echipă de oameni de știință din New York a observat că prezența P. gingivalis în gură era asociată cu un risc cu 59% mai mare de cancer pancreatic, o creștere care ajungea chiar la 120% pentru o altă bacterie responsabilă de bolile parodontale, Aggregatibacter actinomycetemcomitans.

Aceste rezultate sunt în concordanță cu un studiu anterior, care a constatat că persoanele cu niveluri ridicate de anticorpi împotriva P.gingivalis (un marker al prezenței acestei bacterii în sânge) au un risc dublu de a dezvolta cancer pancreatic.

În cele din urmă, o altă echipă de oameni de știință a observat că 61% din biopsiile prelevate de la persoane cu adenocarcinom de esofag erau colonizate de P. gingivalis, în timp ce această bacterie era complet absentă din probele prelevate din esofagul sănătos. Se crede că această infecție bacteriană joacă un rol în dezvoltarea acestui tip de cancer, datorită potențialului metastatic mai mare al tumorilor care conțin bacteria, precum și a supraviețuirii reduse a pacienților.

O gură sănătoasă, un corp sănătos

Aceste studii indică faptul că sănătatea dinților poate influența în mare măsură funcționarea generală a organismului, acționând ca o poartă de acces pentru anumite bacterii patogene capabile să favorizeze evoluția unor boli atât de grave precum cancerul. Prin urmare, îngrijirea dinților prin periajul regulat și prin acordarea tuturor îngrijirii de care au nevoie ar trebui privită ca o măsură de igienă de bază, cu repercusiuni pozitive pentru întregul organism.

(1) Kort R et coll. Modelarea microbiotei orale prin sărutul intim. Microbiome 2014; 2: 41..

(2) Fan X et coll. Microbiomul oral uman și riscul prospectiv pentru cancerul pancreatic: un studiu de control al cazurilor imbricate, bazat pe populație. AACR Annual Meeting, Nouvelle Orléans, 19 aprilie 2016.

(3) Michaud DS et coll. Anticorpii plasmatici împotriva bacteriilor orale și riscul de cancer pancreatic într-un mare studiu de cohortă prospectiv european. Gut. 2013; 62: 1764-1770.

(4) Gao S et al. Prezența Porphyromonas gingivalis în esofag și asocierea sa cu caracteristicile clinicopatologice și supraviețuirea la pacienții cu cancer esofagian. Infect Agent Cancer. 2016; 11: 3.

Articol util? Dă-l mai departe!

Surse și detalii suplimentare

Lasă un comentariu