Potasiu: există mai mult în viață decât o banană

Pentru ca organismul dumneavoastră să funcționeze corect, este esențial să mențineți un bun echilibru de potasiu, atât în interiorul, cât și în exteriorul celulelor. Deoarece potasiul este un electrolit, este un ion încărcat pozitiv care trebuie să rămână suficient de concentrat (de aproximativ 30 de ori mai concentrat în interiorul celulelor decât în exterior) pentru a-și îndeplini rolul.

Acest lucru înseamnă, printre altele, interacțiunea cu sodiul pentru a controla transmisiile nervoase, contracțiile musculare și funcția cardiacă. Atât de multe cercetări au demonstrat legătura dintre nivelurile scăzute de potasiu și hipertensiunea arterială, încât cercetătorii sunt acum convinși că creșterea nivelului de potasiu este la fel de importantă în gestionarea hipertensiunii ca și o dietă săracă în sare. Aportul zilnic recomandat în prezent pentru un adult este de 4.700 mg.

Dezechilibrul de sodiu și potasiu

Potasiul se găsește în cantități mari în fructe și legume, dar dacă aveți o dietă bogată în alimente procesate, este posibil să nu consumați suficient. Mai mult, în general, se recomandă să consumați de cinci ori mai mult potasiu decât sodiu. Dar majoritatea persoanelor cu o dietă bogată în alimente procesate încărcate cu sodiu au un aport de două ori mai mare de sodiu decât de potasiu. Dacă suferiți de tensiune arterială ridicată, acest lucru ar putea fi un semn al unei deficiențe în prețiosul mineral potasiu.

Semne de deficiență de potasiu

În mod similar, deshidratarea cauzată de vărsături, diaree sau transpirație excesivă poate scădea nivelul de potasiu. La fel pot face și anumite medicamente, inclusiv diureticele, laxativele, chimioterapia și medicamentele antiinflamatoare steroidiene. Semnele unei deficiențe grave de potasiu includ oboseală, slăbiciune musculară, dureri abdominale și crampe. În cele mai grave cazuri, se pot observa ritmuri cardiace anormale și paralizie musculară.

Potasiu: aceste 8 legume bogate în potasiu

Nu poți mânca doar banane (care conțin fiecare 5 grame de potasiu). Așadar, iată o listă cu 5 alimente care te pot ajuta să îți crești aportul de potasiu.

– sfeclă (960 mg de potasiu la 175 g) – avocado (874 mg la 230 g) – spanac (838 mg la 180 g) – ciuperci (635 mg la 140 g) – broccoli (505 mg la 160 g) – varză de Bruxelles (494 mg la 160 g) – țelină (344 mg la 150 g) – salată romană (324 mg la 90 g)

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu