Prea încet, prea repede: iată 15 alimente pentru a-ți pune intestinele în ordine

Prea încet, prea repede: iată 15 alimente pentru a-ți pune intestinele în ordine

Anumite alimente, în special cele sărace în fibre, favorizează constipația, în timp ce altele au tendința de a încetini tranzitul. În ambele cazuri, organismul va avea nevoie de un aport alimentar care să ajute intestinul să își reia funcționarea normală.

Iată 7 alimente constipante pe care să le eviți atunci când scaunele sunt tari și greu de eliminat, precum și 8 alimente care favorizează tranzitul și care te vor ajuta să găsești un echilibru.

7 alimente care provoacă constipație

Orez alb :

Orezul alb, spre deosebire de cel integral, nu conține suficiente fibre. Prin urmare, ar trebui să fie interzis din dieta dumneavoastră dacă sunteți constipat. În caz de diaree, efectul va fi mai benefic, deoarece orezul alb nu lasă practic niciun reziduu în intestin, reducând contracția colonului și nevoia crescută de a merge la toaletă.

Carne roșie :

Deoarece carnea roșie este mai greu de digerat decât alte alimente, nu este recomandată în caz de constipație, deoarece încetinește tranzitul. Atunci când este inclusă în alimentație, este indicat să fie însoțită de multe legume pentru a compensa lipsa fibrelor. Pe cât posibil, carnea slabă trebuie preferată celei grase, care poate încetini și mai mult golirea gastrică.

Cartofi :

Cartofii sunt bogați în amidon și, mai ales atunci când sunt consumați fără coajă, cum ar fi chipsurile sau piureul de cartofi, încetinesc tranzitul și nu favorizează un tranzit intestinal corect. Dacă suferiți de constipație, reduceți consumul de cartofi.

Produsele de patiserie conțin multe grăsimi, foarte puțină apă și foarte puține fibre. Acest lucru poate duce la constipație. Cel mai bine ar fi să le combinați cu alte dulciuri, cum ar fi o porție de fructe, și nu cu sucuri, ci de preferință cu apă sau suc de fructe fără adaos de zahăr.

Băuturi îndulcite și carbogazoase:

Băuturile dulci și acidulate, cum ar fi băuturile răcoritoare și alimentele bogate în zahăr, cum ar fi biscuiții și dulciurile, sunt, de asemenea, constipante. Este mai bine să beți apă sau suc de fructe pur pentru a vă menține scaunele mai bine hidratate.

Chiar dacă banana este un fruct, spre deosebire de alte fructe, nu este recomandată, deoarece tinde să absoarbă apa și să deshidrateze scaunele. Mai mult, atunci când nu este complet coaptă, zahărul pe care îl conține se află încă sub formă de amidon și este considerată de nutriționiști ca fiind un aliment bogat în amidon. Sursă excelentă de potasiu, bananele nu ar trebui să fie interzise din alimentație, doar asigură-te că alegi o banană coaptă, astfel încât să fie mai puțin constipantă.

Morcovi fierți :

Deși morcovii sunt legume, atunci când sunt gătiți trebuie să vă feriți de ei dacă aveți probleme de tranzit. La fel ca și bananele, aceștia absorb apa și încetinesc tranzitul.

Sfaturi bune în caz de constipație

  • Nu stați pe loc
  • Mergeți la plimbare sau faceți sport
  • Bea mult
  • Limitați consumul de alimente procesate
  • Evitați alimentele cu prea mult zahăr și prea multă sare.

8 alimente favorabile tranzitului

Uneori, constipația este cauzată de o afecțiune medicală, dar în cele mai multe cazuri se datorează unui dezechilibru alimentar.

Iată care sunt alimentele pe care să le alegi dacă ești constipat.

Legumele sunt bogate în fibre. Deoarece fibrele nu sunt absorbite sau digerate, ele rămân în intestin și ajută la înmuierea scaunelor. Desigur, nu este un aliment miraculos, iar efectul poate fi destul de lent în cazul constipației, dar este indicat să includeți legumele în meniul zilnic.

De asemenea, merită menționat faptul că legumele gătite sunt cele laxative, în special morcovii, fasolea verde, prazul și mazărea. Dacă preferați legumele crude, optați în schimb pentru castraveți, salată, spanac sau roșii într-o salată.

Fructele roșii, caisele, kiwi și fructele bogate în fibre, cum ar fi citricele și mango, sunt alimente anti-constipație. Prunele uscate conțin, de asemenea, dihidroxifenilisatină, o substanță care stimulează tranzitul. Ideal este să consumați fructe proaspete.

Cafea și ceai

Pe lângă faptul că ne trezește dimineața, cafeaua ajută la stimularea sistemului digestiv. Rețineți că acest efect este mai semnificativ la persoanele care beau rar această băutură. Dacă beți cafea zilnic de mult timp, este posibil ca efectul să fie mai puțin eficient. Ceaiul este, de asemenea, un laxativ. Pe lângă faptul că conține L-teanină, care este bună pentru ameliorarea stresului, conține și cofeină. Ceaiul, în special ceaiul verde, are același efect ca și cafeaua în accelerarea tranzitului intestinal.

Semințe și nuci :

Nucile, migdalele, alunele, alunele, alunele și semințele, cum ar fi semințele de in sau semințele de chia, ajută tranzitul. Cu toate acestea, este indicat să le consumați în cantități mici.

Fructe și legume uscate:

Fructele și legumele uscate sunt bogate în fibre. Puteți consuma fasole uscată, linte sau fasole flageolet pentru a vă spori aportul de fibre. În mod similar, fructele uscate, cum ar fi caisele, stafidele sau prunele uscate pot ajuta la stimularea tranzitului.

Cereale integrale :

Cerealele integrale, cum ar fi făina integrală și orezul brun, ajută la combaterea constipației. Datorită pereților lor celulari, acestea nu sunt absorbite complet și înmoaie scaunele. În plus, ele rețin apa, ceea ce le face deosebit de laxative. Nu ezitați să adăugați tărâțe de ovăz sau de grâu în compoturile dvs. dacă sunteți constipat.

Iaurt cu probiotice :

Este adevărat că administrarea de probiotice nu este întotdeauna recomandată persoanelor care suferă de constipație. Cu toate acestea, probioticele sunt benefice pentru a îmbunătăți flora intestinală și pentru a ajuta la echilibrarea tulburărilor intestinale. Consumul de iaurt cu probiotice poate ajuta la îmbunătățirea tranzitului intestinal și la combaterea constipației sau a diareei.

Apă și sucuri de fructe :

Apa este recomandată în special în caz de constipație. Consumul a 2-3 litri de apă ar fi ideal pentru a completa efectul fibrelor și pentru a hidrata mai bine scaunele. Magneziul este cunoscut ca având un efect laxativ, așa că este indicat să alegeți o apă minerală bogată în acest oligoelement. Pentru a varia puțin gustul, puteți alterna apa cu infuzii, ceaiuri de plante sau bulion de legume. Sucurile proaspete de fructe ajută, de asemenea, la îmbunătățirea tranzitului. Sucul de mere, de struguri sau de citrice este recomandat în special în caz de constipație. În mod ideal, nu ar trebui să adăugați zahăr în băutură.

Distribuie articolul

Lasă un comentariu