Predicțiile chirurgului Pedro Cavadas: acestea au fost succesele (și ratările) sale

Pedro Cavadas, unul dintre cei mai remarcabili chirurgi spanioli, cunoscut în întreaga lume pentru activitatea sa în domeniul chirurgiei reconstructive, a devenit din nou în centrul atenției pentru avertismentul său recent privind posibila apariție a unei noi pandemii chiar mai letale decât cea de covidie.

Într-adevăr, aceste declarații sunt un ecou al avertismentelor unor organizații precum Organizația Mondială a Sănătății, care au subliniat de mult timp necesitatea ca sistemele de sănătate din întreaga lume să fie pregătite să facă față acestor posibilități.

Cavadas a avertizat asupra gravității coronavirusului

În primul rând, la 30 ianuarie 2020, Cavadas avertiza deja asupra gravității pandemiei de covidă. La acea vreme, doar 100 de cazuri de boală fuseseră raportate în afara Chinei și foarte puține decese, iar acest tip de previziuni i-a adus critici ca fiind „alarmist” și „răspânditor de farse”, după cum amintește ziarul ABC. Până în prezent, au fost confirmate aproximativ 700 de milioane de cazuri și se suspectează că ar fi putut apărea până la un miliard de cazuri în plus. Potrivit cifrelor oficiale, decesele sunt mai apropiate de 7 milioane; unele estimări făcute la sfârșitul anului trecut, cum ar fi cea publicată în revista științifică Nature, indică peste 20 de milioane.

Durata utilizării pe scară largă a măștilor de față

Curios de precisă a fost și predicția lui Pedro Cavadas cu privire la durata utilizării generalizate a măștilor de față, care a prezis că aceasta va fi între doi și patru ani. Astfel, deși există diferențe între țări și zone geografice, cert este că multe țări, inclusiv Spania, au ridicat obligația de a le purta în majoritatea locurilor publice după puțin peste doi ani.

Asimetria vaccinării

În octombrie 2020, Cavadas a sugerat că vaccinul împotriva coronavirusului ar putea dura „câțiva” ani pentru a ajunge la întreaga populație mondială, potrivit Onda Cero. Într-adevăr, platforma de analiză a datelor privind pandemiile Pandem-ic raportează că, în prezent, 2,3 miliarde de persoane din întreaga lume nu au primit nicio doză.

Cavadas a subliniat că „populația cea mai bogată va fi vaccinată prima” și că acest lucru ar îngreuna stoparea pandemiei și ar permite virusului să mute. Aceste afirmații s-au dovedit, de asemenea, adevărate: tot conform Pandem-ic, marea majoritate a persoanelor nevaccinate trăiesc în țările în curs de dezvoltare, unde transmiterea bolii este în prezent, în general, mai gravă.

Efectele secundare ale vaccinurilor

În octombrie 2022, relatează ABC, Cavadas a declarat: „Realitatea este că este posibil din punct de vedere metafizic să existe un vaccin dovedit, dar bine testat, peste ani. Dacă acceptăm propunerile de vaccinuri ca fiind vaccinuri eficiente, va trebui să definim cine va mânca primele 15 encefalite provocate de aceste vaccinuri”.

„Un vaccin în faza 3 înseamnă că începi să ai un vaccin peste câțiva ani. Dacă vreți ceva sigur, va dura mult timp. Dacă vrei ceva rapid, trebuie să accepți că vor exista simptome adverse”, a spus el. „Realitatea este că eu nu cumpăr un vaccin care să fie gata în câțiva ani.

Analiza acestei „profeții” este mai complexă. Vaccinurile aprobate înainte de termenul limită de doi ani sunt considerate a fi eficiente și a avea un profil de siguranță bun. Deși au fost constatate efecte adverse ale vaccinului covid-19 (ca în cazul oricărui alt medicament, chiar și al celor aprobate la termenele obișnuite), efectele adverse grave au fost foarte rare (după cum a ilustrat clinica americană Mayo Clinic), cu incidențe comparabile cu cele ale multor alte vaccinuri și medicamente.

Articol util? Dă-l mai departe!

Surse și detalii suplimentare

Lasă un comentariu