Regretele proprietarilor de mașini electrice din Franța

Popularitatea mașinilor electrice continuă să crească în Franța. Un studiu recent realizat de start-up-ul danez Monta a arătat că 54% dintre proprietarii de vehicule electrice au regretat achiziția lor din cauza creșterii prețurilor la electricitate. Acest lucru ridică întrebări cu privire la transparența și accesibilitatea punctelor de încărcare, precum și la lipsa de informații clare pe piață.

Creșterea prețurilor la electricitate

De la 1 august 2023, tarifele reglementate la energia electrică au crescut în medie cu 10%, ca urmare a reducerii scutului tarifar, un sistem care limita creșterea prețurilor la energie pentru gospodării și întreprinderi mici. Această creștere a prețurilor provoacă o mare îngrijorare în rândul proprietarilor de vehicule electrice, 54% dintre aceștia regretând acum achiziția, potrivit sondajului YouGov realizat pentru Monta.

Factori de regret

Costul de reîncărcare

Unul dintre principalele motive de regret este costul de reîncărcare a vehiculelor electrice. Prețul variază în funcție de punctul de încărcare utilizat, ceea ce face ca șoferilor să le fie greu să știe cât vor plăti înainte de sfârșitul perioadei de încărcare. Unii șoferi află prețul final abia după ce se termină timpul de încărcare. Cu toate acestea, este important de reținut că unele puncte de încărcare taxează la kWh, ceea ce oferă o mai mare transparență. Această metodă de încărcare ar trebui să devină norma în viitor.

Complexitatea ofertei

O altă sursă de regret este complexitatea ofertei de reîncărcare. Este dificil pentru șoferi să identifice punctele de încărcare cele mai avantajoase din punct de vedere al prețului. Deși există mai multe aplicații mobile care oferă informații despre prețurile punctelor de încărcare, nu există un comparator de oferte centralizat, ceea ce îngreunează sarcina șoferilor de a găsi cele mai bune opțiuni.

Accesibilitatea la punctele de reîncărcare

Accesibilitatea la punctele de încărcare este, de asemenea, o sursă de frustrare pentru proprietarii de vehicule electrice. Uneori este dificil să accesezi cel mai interesant punct de încărcare din cauza constrângerilor impuse, cum ar fi necesitatea de a descărca o anumită aplicație, de a fi client al unui anumit operator de mobilitate sau chiar de a deține o anumită marcă de vehicul. Această complexitate îngreunează accesul la încărcare și îi descurajează pe unii utilizatori.

Perspectivele prețurilor energiei electrice

Nivelul tarifelor reglementate va depinde de disponibilitatea energiei nucleare și de prețurile pieței la sfârșitul anului. Producția nucleară a EDF va juca un rol crucial în prevenirea creșterii prețurilor. Energia nucleară este mai competitivă decât prețurile actuale de pe bursă. Cu cât există mai multă producție nucleară, cu atât mai mult EDF și furnizorii concurențiali pot oferi tarife competitive. Prin urmare, este esențial să se mențină o producție nucleară suficientă pentru a garanta prețuri accesibile pentru proprietarii de mașini electrice.

Articol util? Dă-l mai departe!

Surse și detalii suplimentare

Lasă un comentariu