Respirația mirosurilor bune îmbunătățește dramatic memoria

Mirosurile au o putere uimitoare asupra memoriei și a capacităților noastre cognitive. Spre deosebire de celelalte simțuri, simțul olfactiv are o cale directă către creier, trecând prin sistemul limbic, o regiune asociată cu memoria și emoțiile. Prin urmare, anumite mirosuri pot evoca amintiri profunde și vii din copilăria noastră. Dar impactul mirosurilor nu se limitează la evocarea de amintiri. studii recente sugerează că expunerea la mirosuri plăcute în timpul somnului ne poate îmbunătăți în mod dramatic memoria verbală. Mai mult, există o legătură între olfacție și cogniție, ceea ce ridică posibilitatea ca îmbunătățirea simțului olfactiv să contribuie la reducerea declinului cognitiv legat de vârstă.

Legătura dintre olfacție și cogniție

În timp, simțul nostru olfactiv poate scădea, iar pierderea mirosului, cunoscută sub numele de anosmie, devine mai frecventă după vârsta de 65 de ani. Această pierdere a mirosului este, în general, benignă, dar uneori poate fi asociată cu o reducere semnificativă a materiei albe și cenușii în anumite regiuni ale creierului, ceea ce poate fi un semn timpuriu al bolilor neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer și Parkinson. Acest lucru sugerează că există o legătură între olfacție și cogniție și că un declin al simțului olfactiv poate fi un indicator al unor viitoare probleme cognitive. Cu toate acestea, este interesant de remarcat faptul că studii recente au arătat că îmbunătățirea simțului olfactiv poate avea un impact pozitiv asupra cogniției.

Impactul mirosurilor asupra memoriei

Studiile efectuate pe modele animale au arătat că expunerea repetată la diferite mirosuri poate stimula producția de noi neuroni și poate îmbunătăți memoria. Pentru a vedea dacă acest lucru este valabil și în cazul oamenilor, cercetătorii au realizat un studiu cu adulți cu vârste cuprinse între 60 și 85 de ani. Participanții au fost împărțiți în două grupuri, unul expus la parfumuri de uleiuri esențiale în timp ce dormeau, iar celălalt expus la cantități minime de mirosuri nedetectabile. Studiul a durat șase luni, cu o expunere de două ore la un parfum diferit în fiecare noapte, cum ar fi trandafir, portocală, eucalipt, lămâie, mentă, rozmarin și lavandă.

Rezultatele acestui studiu au fost spectaculoase. Participanții expuși la mirosuri au prezentat o îmbunătățire cu 226% a performanțelor lor la un test de memorie verbală, comparativ cu grupul de control. Această îmbunătățire a fost, de asemenea, corelată cu o mai bună funcționare a fasciculului uncinat, o regiune a creierului care face legătura între lobii frontali și temporali și despre care se știe că scade odată cu vârsta și cu bolile neurodegenerative. Aceste rezultate sugerează că stimularea simțului olfactiv prin expunerea la diferite mirosuri poate contribui la conservarea funcției cerebrale și la reducerea declinului cognitiv.

Profitând de mirosuri pentru a îmbunătăți memoria

Este interesant de observat că îmbunătățirea memoriei prin intermediul aromelor poate fi realizată într-un mod simplu și accesibil tuturor. Tot ce trebuie să faci este să folosești un difuzor de parfum în timp ce dormi și să fii expus la diferite parfumuri. Aceasta ar putea fi o soluție promițătoare pentru persoanele preocupate de păstrarea memoriei și a capacităților cognitive.

Cu toate acestea, este important de reținut că mirosurile nu pot garanta o memorie bună. Este important să adoptăm o abordare holistică pentru a ne menține și îmbunătăți memoria. Aceasta include o dietă echilibrată, o activitate fizică regulată, un somn de calitate, stimularea cognitivă și socială și, bineînțeles, utilizarea mirosurilor pentru a ne îmbunătăți memoria.

Mirosurile au un impact puternic asupra memoriei și a capacităților noastre cognitive. Expunerea la mirosuri plăcute în timpul somnului ne poate îmbunătăți semnificativ memoria verbală și există o legătură între olfacție și cogniție. Prin utilizarea strategică a mirosurilor, putem să ne păstrăm funcția cerebrală și să reducem declinul cognitiv legat de vârstă. Este timpul să valorificăm puterea mirosului pentru a ne îmbunătăți memoria și calitatea vieții.

Tian Q și colab. Asociații ale olfacției cu traiectorii longitudinale ale volumelor cerebrale și ale funcției neuropsihologice la adulții în vârstă. Neurologie 2023; 100: e964-e974.

2. Woo CC et coll. Îmbogățirea olfactivă peste noapte cu ajutorul unui difuzor de odoranți îmbunătățește memoria și modifică fasciculul uncinat la adulții în vârstă. Front. Neurosci. 2023; 17: 1200448.

Articol util? Dă-l mai departe!

Surse și detalii suplimentare

Lasă un comentariu