Un studiu recent, care a analizat 20.000 de adulți din Statele Unite, a arătat că persoanele care și-au limitat alimentația la mai puțin de opt ore pe zi, în cadrul unui regim de post intermitent, au fost mai predispuse să moară din cauza bolilor cardiovasculare, în comparație cu cele care au mâncat într-o fereastră de 12-16 ore.
Postul intermitent presupune alternarea între perioade de alimentație și de post. Criticii susțin că nu există beneficii clare ale postului intermitent în comparație cu metodele tradiționale de deficit caloric și de numărare a caloriilor.
Există diverse modele de post, inclusiv metoda 16:8, care presupune 16 ore de post urmate de o perioadă de 8 ore de mâncare. Concluziile studiului, prezentate la o conferință a Asociației Americane a Inimii, i-au surprins pe cercetători.
Dr. Victor Wenze Zhong, conducătorul studiului, a observat că persoanele care urmează un program de alimentație de opt ore urmat de o perioadă de post aveau un risc crescut de boli cardiovasculare.
Studiul a fost întâmpinat cu prudență, deoarece detaliile complete nu sunt încă disponibile, iar calitatea dietei participanților rămâne un aspect esențial. Unii experți recomandă diete precum dieta mediteraneană și DASH, alături de dietele pescetariene și ovo/lacto-vegetariene, pentru sănătatea inimii.
Postul intermitent are ca scop reducerea caloriilor și promovarea pierderii în greutate. Penny Kris-Etherton, profesor de științe nutriționale, a subliniat importanța modului în care este practicat postul intermitent și a sugerat pauza postului intermitent până când vor fi disponibile mai multe date pentru o mai bună înțelegere a efectelor sale.