Roșiile: valoarea nutritivă și beneficiile pentru sănătate

Roșia (Solanum lycopersicum) este un fruct din familia Nightshade, originar din America de Sud. Deși din punct de vedere botanic este un fruct, este în general consumată și preparată ca o legumă. Roșiile sunt principala sursă alimentară de licopen antioxidant, care a fost asociat cu o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv cu reducerea riscului de boli de inimă și de cancer. De asemenea, sunt o sursă excelentă de vitamina C, potasiu, acid folic și vitamina K. În general roșii atunci când sunt coapte, roșiile pot fi, de asemenea, într-o varietate de culori, inclusiv galben, portocaliu, verde și violet. Mai mult, există multe subspecii de roșii cu forme și arome diferite.

Acest articol vă spune tot ce trebuie să știți despre roșii.

Informații nutriționale despre roșii

Conținutul de apă al roșiilor este de aproximativ 95%. Restul de 5% este format în principal din carbohidrați și fibre. Iată care sunt substanțele nutritive conținute într-o roșie mică crudă (100 de grame):

Calorii: 18 Apă: 95 Proteine: 0.9 grame Carbohidrați: 3.9 grame Zahăr: 2.6 grame Fibre: 1.2 grame Grăsimi: 0.2 grame Carbohidrați

Carbohidrații reprezintă 4% din roșiile crude, adică mai puțin de 5 grame de carbohidrați pentru un exemplar mediu (123 de grame). Zaharurile simple, cum ar fi glucoza și fructoza, reprezintă aproape 70% din conținutul de carbohidrați.

Roșiile sunt o sursă bună de fibre, cu aproximativ 1,5 grame per roșie de mărime medie. Cea mai mare parte a fibrelor (87%) din roșii sunt insolubile, sub formă de hemiceluloză, celuloză și lignină.

Vitamine și minerale din tomate

Roșiile sunt o sursă bună de mai multe vitamine și minerale:

Vitamina C. Această vitamină este un nutrient esențial și un antioxidant. O roșie de mărime medie poate furniza aproximativ 28% din doza zilnică de referință (RDI).

Potasiu. Un mineral esențial, potasiul este benefic pentru controlul tensiunii arteriale și pentru prevenirea bolilor de inimă.

Vitamina K1. Cunoscută și sub numele de filochinonă, vitamina K este importantă pentru coagularea sângelui și sănătatea oaselor.

Folat (vitamina B9). Unul dintre vitaminele B, folatul este important pentru creșterea normală a țesuturilor și pentru funcția celulară. Este deosebit de important pentru femeile însărcinate.

Alți compuși vegetali

Conținutul de vitamine și compuși vegetali al roșiilor poate varia foarte mult în funcție de soi și de perioada de prelevare a probelor.

Principalii compuși vegetali din roșii sunt :

Licopen. Un pigment roșu și antioxidant, licopenul a fost studiat pe scară largă pentru efectele sale benefice asupra sănătății.

Beta-caroten. Un antioxidant care dă adesea alimentelor o nuanță galbenă sau portocalie, beta-carotenul este transformat în vitamina A în corpul dumneavoastră.

Naringenin. Găsit în pielea roșiilor, acest flavonoid s-a dovedit a reduce inflamația și a proteja împotriva diferitelor boli la șoareci.

Acid clorogenic. Un compus antioxidant puternic, acidul clorogenic poate reduce tensiunea arterială la persoanele cu niveluri ridicate.

Clorofilele și carotenoidele, cum ar fi licopenul, sunt responsabile pentru culoarea bogată a roșiilor.

Când începe procesul de coacere, clorofila (verde) se descompune și se sintetizează carotenoidele (roșii).

Licopenul, cel mai abundent carotenoid din roșiile coapte, este deosebit de important printre compușii vegetali ai fructului. Acesta se găsește în cea mai mare concentrație în pieliță. În general, cu cât roșia este mai roșie, cu atât mai mult licopen conține.

Produsele pe bază de roșii, cum ar fi ketchup-ul, sucul de roșii, pasta de tomate și sosurile de roșii sunt cele mai bogate surse alimentare de licopen în dieta occidentală, furnizând peste 80% din licopenul alimentar în Occident. Gram cu gram, cantitatea de licopen din produsele procesate pe bază de roșii este adesea mult mai mare decât în roșiile proaspete. De exemplu, ketchup-ul conține între 10 și 14 mg de licopen la 100 de grame, în timp ce o roșie proaspătă mică (100 de grame) conține doar între 1 și 8 mg.

Totuși, nu uitați că ketchup-ul este adesea consumat în cantități foarte mici. Prin urmare, ar putea fi mai ușor să vă creșteți aportul de licopen consumând roșii neprocesate, care conțin, de asemenea, mult mai puțin zahăr decât ketchup-ul. Alte alimente din dieta dumneavoastră pot avea un efect semnificativ asupra absorbției de licopen. Consumul acestui compus vegetal împreună cu o sursă de grăsimi poate crește absorbția de până la patru ori. Cu toate acestea, nu toată lumea absoarbe licopenul în același ritm. Deși produsele procesate pe bază de roșii sunt mai bogate în licopen, este recomandabil să consumați roșii proaspete, întregi, ori de câte ori este posibil.

Beneficiile pentru sănătate ale roșiilor

Consumul de roșii și de produse pe bază de roșii a fost asociat cu o mai bună sănătate a pielii și cu un risc redus de boli de inimă și de cancer.

Sănătatea inimii

Bolile de inimă, inclusiv atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale, reprezintă cea mai frecventă cauză de deces la nivel mondial. Un studiu efectuat pe bărbați de vârstă mijlocie a constatat o legătură între nivelurile scăzute de licopen și beta-caroten din sânge și un risc crescut de atac de cord și accident vascular cerebral. Dovezile tot mai numeroase din studiile clinice sugerează că suplimentarea cu licopen poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol LDL (rău).

Prevenirea cancerului

Cancerul este creșterea necontrolată a celulelor anormale care se răspândesc dincolo de limitele normale, invadând adesea alte părți ale corpului. Studiile observaționale au descoperit legături între roșii – și produsele pe bază de roșii – și o incidență redusă a cancerului de prostată, de plămâni și de stomac. Deși se crede că conținutul ridicat de licopen este responsabil, sunt necesare cercetări de înaltă calitate pe oameni pentru a confirma cauza acestor beneficii. Un studiu efectuat pe femei arată că concentrațiile ridicate de carotenoizi, care se găsesc în cantități mari în roșii, pot proteja împotriva cancerului de sân.

Sănătatea pielii

Roșiile sunt considerate benefice pentru sănătatea pielii. Alimentele pe bază de roșii, bogate în licopen și alți compuși vegetali, pot proteja împotriva arsurilor solare. Potrivit unui studiu, persoanele care au ingerat 40 de grame de concentrat de roșii – care furnizează 16 mg de licopen – cu ulei de măsline în fiecare zi, timp de 10 săptămâni, au suferit cu 40% mai puține arsuri solare.

Procesul comercial de maturare

Atunci când roșiile încep să se coacă, ele produc un hormon gazos numit etilenă. Roșiile cultivate în scop comercial sunt recoltate și transportate când sunt încă verzi și imature. Pentru a le înroși înainte de a fi vândute, companiile alimentare le pulverizează cu gaz etilenă artificial. Acest proces împiedică dezvoltarea aromei naturale și poate avea ca rezultat roșii fără gust.

Prin urmare, roșiile cultivate la nivel local pot avea un gust mai bun, deoarece sunt lăsate să se coacă în mod natural. Dacă cumpărați roșii necoapte, puteți accelera procesul de coacere înfășurându-le în ziar și ținându-le pe tejgheaua din bucătărie timp de câteva zile. Asigurați-vă doar că verificați zilnic dacă sunt coapte.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu