Semne ca ai un nivel de cortizol crescut si ce recomanda medicii in acest caz

Este esențial pentru bunăstarea ta să înțelegi dacă ai un nivel ridicat de cortizol și ce poți face în acest sens. Dr. Yogi-Morren face lumină asupra adevărului despre cortizol, un hormon produs în mica glanda pituitară care acționează ca turnul de control al organismului pentru hormoni.

O creștere a cortizolului poate proveni din diverși factori, cum ar fi stresul de la locul de muncă, anxietatea crescută sau schimbări semnificative în viață. Cercetările sugerează că până și dieta dumneavoastră poate afecta nivelul de cortizol.

De exemplu, un studiu din 2010 a constatat că dietele cu restricții calorice se corelează cu niveluri mai ridicate de cortizol, împreună cu o percepție crescută a stresului.

Cortizolul ridicat poate rezulta din diferiți factori de stres din viața dvs. și se poate manifesta prin simptome precum dificultăți de somn, schimbări de greutate, schimbări de dispoziție, probleme digestive și scăderea libidoului. Este esențial să solicitați un diagnostic și îndrumare de la un endocrinolog prin teste specifice.

Chiar și fără un diagnostic oficial, măsurile preventive sunt vitale. Gestionarea nivelului de stres, asigurarea unui somn adecvat și odihnitor, practicarea tehnicilor de relaxare, cum ar fi meditația și yoga, și menținerea unei diete echilibrate cu nutrienți adecvați sunt pași cheie pentru a reduce nivelul de cortizol.

Se recomandă, de asemenea, reducerea la minimum a consumului de cofeină și alcool, deoarece acestea pot ridica nivelul de cortizol. Îngrijirea bunăstării mentale și fizice este primordială în gestionarea nivelului de cortizol și în menținerea sănătății generale.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu