Într-un articol recent pentru Mind Body Green, ginecologul Wendie Trubow discută despre rolul oboselii suprarenale în provocarea problemelor legate de hormoni la femei. Deși medicina tradițională nu recunoaște oficial oboseala suprarenală ca fiind o afecțiune medicală, Trubow consideră că este un diagnostic util în activitatea sa.
Vestea bună este că oboseala suprarenală poate fi vindecată. Vestea nu atât de bună este că aceasta necesită efectuarea unor schimbări și luarea unor măsuri ușoare. Oboseala suprarenală apare din cauza unui dezechilibru al hormonilor de stres.
Trubow a văzut mulți pacienți care se forțează prea mult, dorm foarte puțin, lucrează excesiv, experimentează niveluri ridicate de stres, consumă alcool în exces sau pur și simplu cer prea mult de la corpul lor. Așadar, ce poate face o femeie în această situație?
Primul pas este să găsească un medic care o poate ajuta cu cele mai bune opțiuni de tratament. Scopul este de a susține funcția suprarenală. Între timp, Trubow împărtășește câteva recomandări pentru gestionarea oboselii suprarenale: 1. Evitați alcoolul:
Alcoolul nu numai că stresează glandele suprarenale, dar crește și nivelul de zahăr din sânge, punând o presiune suplimentară asupra suprarenalelor. 2. Respectați un program de somn regulat: Încercați să mergeți la culcare în jurul orei 22:00 și evitați ecranele cu cel puțin 30 de minute înainte de culcare.
Rămânerea treaz până târziu declanșează un al doilea val de cortizol, care poate perturba somnul. 3. Fă-ți timp să te relaxezi: Nu este nevoie ca toată lumea să fie un expert în meditație, dar este important să găsești momente de liniște fără distrageri precum televizorul, calculatorul, telefonul sau copiii.
Practicați exerciții de respirație, concentrându-vă pe expirație mai mult timp decât pe inspirație, timp de cel puțin 20 de minute. Acest lucru ajută la scăderea nivelului de cortizol și îmbunătățește digestia, echilibrul zahărului din sânge și capacitatea organismului de a se vindeca.
4. Reduceți alimentele inflamatorii: Carbohidrații procesați și zahărul pot provoca inflamații și pot crește stresul asupra glandelor suprarenale. Odată ce începeți să vă simțiți mai bine, este posibil să le puteți reintroduce cu moderație.
5. Gestionați anxietatea și stresul: Încetați să vă mai faceți griji pentru lucruri care nu pot fi controlate. Anxietatea și stresul activează glandele suprarenale, ceea ce poate îngreuna procesul de vindecare. Tehnici precum ținerea unui jurnal și terapia cognitiv-comportamentală pot fi de ajutor.
Dacă toate aceste recomandări vi se par copleșitoare, amintiți-vă că nu este necesar să le puneți în aplicare pe toate deodată. Începeți cu una, încercați-o și, odată ce vă simțiți confortabil, treceți la următoarea.
Nu vă grăbiți și aveți răbdare cu dumneavoastră, deoarece ar putea dura ceva timp pentru a vă recăpăta echilibrul dacă vă simțiți de ceva timp în derivă. În general, abordarea oboselii suprarenale necesită efectuarea unor schimbări în stilul de viață și un pas înapoi.
Este important să consultați un medic pentru o îndrumare personalizată și sprijin pe tot parcursul procesului de vindecare.