O descoperire surprinzătoare ar putea explica originea sclerozei multiple, care până acum a fost un mister. Un studiu realizat de Universitatea Harvard evidențiază faptul că virusul Epstein-Barr, care provoacă mononucleoza sau boala sărutului, ar putea sta la baza dezvoltării sclerozei multiple, o boală autoimună cu adevărat periculoasă.
Acest virus, cunoscut și sub numele de virusul herpetic uman 4, este unul dintre cele mai frecvente la om și un procent mare de oameni la nivel global au fost infectați cu acest virus la un moment dat în viața lor.
După cum detaliază Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), este răspândit în principal prin fluidele corporale, în special prin salivă, și este cauza mononucleozei infecțioase, printre alte boli.
Cum se poate depista această boală?
Cunoscută sub numele de „boala sărutului”, această maladie contagioasă este cauzată de virus în majoritatea cazurilor și este frecventă în rândul adolescenților și adulților tineri. Simptomele apar de obicei de la patru până la șase săptămâni de la infectarea cu virusul și se pot dezvolta progresiv, cele mai frecvente simptome fiind următoarele:
-
-
- Oboseală extremă.
- Febră.
- Dureri în gât.
- Dureri de cap.
- Noduli limfatici umflați la nivelul gâtului și al axilelor.
- Față sau splină umflată.
- Erupții cutanate.
-
După cum adaugă CDC, majoritatea oamenilor încep să se simtă mai bine în două până la patru săptămâni, dar unii pot avea simptome persistente, cum ar fi oboseala, timp de câteva săptămâni sau luni.
De asemenea, infecția tinde să se vindece de la sine, fără complicații pe termen lung, iar majoritatea adulților au fost deja expuși la virusul Esptein-Barr și au dezvoltat anticorpi, astfel că nu vor face mononucleoză, arată Mayo Clinic.
Pot exista complicații?
Mononucleoza poate provoca o mărire a splinei și, în cazurile severe, poate duce la ruptură. Aceasta cauzează dureri bruște, ascuțite în partea stângă a abdomenului și este nevoie de asistență medicală imediată.
Problemele hepatice, cum ar fi inflamația ușoară a ficatului sau icterul, de asemenea, sunt complicații grave care pot apărea în cazul mononucleozei. Mai puțin frecvente sunt anemia, trombocitopenia, problemele cardiace, complicații ale sistemului nervos (cum ar fi meningita sau encefalita) sau inflamația amigdalelor.
Virusul Epstein-Barr poate provoca o boală mult mai gravă la persoanele cu un sistem imunitar compromis, cum ar fi cele cu HIV/SIDA sau pacienții care iau medicamente pentru a suprima imunitatea după un transplant.
Cum se tratează?
Nu există un vaccin care să protejeze împotriva mononucleozei infecțioase cauzate de acest virus, astfel că principalul instrument este prevenția. Din acest motiv, experții recomandă respectarea unei serii de reguli de bază, în special de igienă, pentru a evita infecțiile de acest gen.
Pe de altă parte, simptomele bolii pot fi ameliorate prin administrarea de medicamente pentru reducerea febrei sau a durerii, odihnă și hidratare. În orice caz, și în funcție de gravitatea simptomelor, medicul va fi cel care recomandă tratamentul specific în funcție de organele afectate de mononucleoza infecțioasă.