Simptomele comoției pot apărea la câțiva ani de la momentul loviturii

Toată lumea primește lovituri la cap la un moment dat în viață, de exemplu în urma sporturilor de contact sau a căderilor accidentale. De cele mai multe ori, acestea nu sunt grave și au consecințe minore, dar uneori chiar și un traumatism cranian considerat „ușor” poate avea un impact semnificativ asupra sănătății pe termen lung.

Mai mult de o treime din comoții au consecințe

Acest lucru este evidențiat de un studiu neozeelandez care a constatat că, chiar și opt ani mai târziu, adulții care au suferit o comoție ușoară au raportat mai multe simptome – depresie și probleme la locul de muncă – decât cei care nu au primit niciodată una.

Cu toate acestea, lucrarea în cauză, publicată în revista de specialitate PLOS One, subliniază că acest lucru nu înseamnă că acest tip de eveniment are neapărat consecințe pe termen lung, ci mai degrabă că crește riscul de a le suferi.

„Se estimează că peste 10 milioane de persoane din întreaga lume suferă anual o leziune cerebrală, dintre care 70-95% sunt ușoare. Efectele comoției severe sunt bine documentate, dar se știe mult mai puțin despre comoția ușoară. Mai mult de o treime (36%) dintre participanții la cercetare au declarat că sunt încă afectați de comoția suferită în urmă cu opt ani”, explică autorii.

Consecințele asupra sănătății mentale

Contuzia apare atunci când capul este lovit de ceva sau chiar de schimbări foarte bruște în direcția mișcării corpului. În aceste situații, schimbările bruște și extreme ale mișcărilor afectează țesutul cerebral, „întinzând” axonii neuronilor, ceea ce poate provoca o gamă largă de simptome, inclusiv pierderea conștienței, dureri de cap, greață, vedere încețoșată sau schimbări de dispoziție.

Pentru a vedea dacă acest lucru are efecte pe termen lung, autorii cercetării au analizat un total de 151 de pacienți care au completat un sondaj inițial și apoi un altul, opt ani mai târziu. Alături de aceștia, a fost recrutat un grup de control format din același număr de persoane.

În general, toți cei care suferiseră comoții au raportat mai multe probleme, dar ceea ce i-a surprins pe cercetători a fost că un număr semnificativ dintre subiecți încă raportau simptome la opt ani după traumatism.

Printre aceste complicații se numărau unele de o gravitate considerabilă, cum ar fi sindromul de stres post-traumatic, tulburări de anxietate sau probleme la locul de muncă.

Cei care păreau să sufere cele mai grave consecințe, în plus, s-au dovedit a fi femei, în special cele care suferiseră mai mult de o comoție în timpul vieții.

Autorii lucrării consideră că aceste date ar trebui luate în considerare în abordarea traumatismelor craniene și a îngrijirii sănătății mintale, deoarece mai multe dintre consecințele raportate se limitează la acest domeniu.

De asemenea, ei cred că este o modalitate excelentă de a ne reaminti importanța protejării propriului cap.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu