Tensiunea arterială este un parametru vital pentru stabilirea riscului cardiovascular (și, prin urmare, este îngrijorător faptul că până la 40% dintre adulții din Spania suferă de hipertensiune arterială). Cu toate acestea, modul în care este măsurată este adesea neglijat, chiar dacă, de exemplu, statul în picioare, așezat sau culcat poate da valori diferite.
De fapt, un nou studiu prezentat în cadrul sesiunilor științifice 2023 ale Asociației Americane a Inimii (AHA) și raportat de portalul de știri despre sănătate Medical News Today a descoperit că persoanele care au hipertensiune arterială doar în timp ce stau culcate au un risc similar de insuficiență cardiacă, accident vascular cerebral și boală coronariană ca și cele care au hipertensiune atât în poziție așezată, cât și culcată.
Ce cauzează tensiunea arterială ridicată atunci când se află în jos?
Tensiunea arterială se referă la forța de presiune a sângelui asupra vaselor de sânge care transportă sângele de la inimă (artere). O măsurătoare a tensiunii arteriale este alcătuită din două valori: presiunea sistolică (presiunea care apare în timpul sistolei sau contracției inimii) și presiunea diastolică (presiunea măsurată în timpul diastolei sau relaxării inimii). În mod obișnuit, valorile apropiate sau sub 120/80 mm de mercur (mm Hg) sunt considerate normale.
Pentru acest studiu, autorii au vrut să testeze dacă hipertensiunea în timp ce se află în poziție culcată, numită și hipertensiune în decubit dorsal, este în sine un factor de risc pentru bolile cardiovasculare. În acest scop, ei au analizat datele din studiul ARIC (Atherosclerosis Risk in Communities), care cuprinde un total de 11.669 de participanți.
Trebuie remarcat faptul că au fost excluși participanții cu antecedente de boală coronariană, insuficiență cardiacă sau accident vascular cerebral. Cercetătorii au definit hipertensiunea în decubit dorsal ca fiind orice măsură mai mare de 130 mm Hg sistolică sau mai mare sau egală cu 80 mm Hg diastolică obținută cu pacientul întins. Pentru hipertensiunea în poziție șezândă, au fost folosite aceleași valori, dar cu pacientul în această poziție. În medie, urmărirea a fost între 25 și 28 de ani.
O parte din populație trece neobservată
Din această cohortă, până la 16% au avut o tensiune arterială normală în poziție șezândă, dar hipertensiune arterială în poziție culcată. Pe de altă parte, până la 74% dintre participanții care aveau hipertensiune arterială în poziție șezândă aveau, de asemenea, hipertensiune arterială în poziție culcată.
Atunci când au testat riscul cardiovascular al acestor pacienți, autorii au constatat că cei care aveau hipertensiune doar în poziție culcată aveau un scor similar cu cei care erau marcați ca hipertensivi în ambele poziții ale corpului.
Ceea ce este interesant în legătură cu aceste constatări este faptul că hipertensiunea arterială este un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare, inclusiv pentru bolile coronariene, accidentele vasculare cerebrale, bolile renale, insuficiența cardiacă și decesul prematur; prin efectuarea de măsurători în clinică la pacienții care stau jos, este posibil ca medicii să nu țină cont de o proporție semnificativă de pacienți care sunt, de asemenea, supuși acestor riscuri.
Obiceiuri sănătoase pentru hipertensiune arterială
În Spania, în 2022, bolile cardiovasculare continuă să fie principala cauză de deces (în acest an, acestea au fost responsabile de aproximativ 26% din totalul deceselor, potrivit INE). Dintre acestea, cele două cele mai letale au fost bolile cardiace ischemice și bolile cerebrovasculare.
După cum s-a raportat în Revista Española de Cardiología, se estimează că în Spania până la 42,6% dintre persoanele cu vârsta de peste 18 ani suferă de hipertensiune arterială. În sine, aceasta nu provoacă de obicei simptome sau probleme în cele mai multe cazuri, ceea ce poate face ca ea să treacă mai ușor neobservată; cu toate acestea, ea crește semnificativ riscul mai multor evenimente cardiovasculare adverse și foarte periculoase.
Se știe că obezitatea, consumul excesiv de sare, fumatul, diabetul și stresul contribuie la riscul de hipertensiune arterială: prin urmare, atât pentru prevenirea, cât și pentru gestionarea cazurilor ușoare, persoanele cu risc sunt sfătuite să încerce să reducă pe cât posibil apariția acestor factori.