Sindromul metabolic nu este o boală. Este o serie de probleme de sănătate legate de excesul de greutate, care cresc serios riscul de a dezvolta diabet de tip 2, boli de inimă, angină pectorală, infarct miocardic și accident vascular cerebral. Persoanele cu sindrom metabolic prezintă un risc de atac de cord de trei până la cinci ori mai mare decât populația normală.
Aveți sindrom metabolic?
- Sunteți supraponderal, mai ales în zona stomacului?
- Aveți prea multă grăsime (trigliceride/LDL) în sânge?
- Aveți un nivel scăzut de colesterol bun în sânge (HDL)?
- Sunteți hipertensiv?
Aveți prea mult zahăr (glucoză) în sânge (intoleranță la glucoză)?
Dacă ați răspuns afirmativ la cel puțin 3 dintre aceste întrebări, este posibil să aveți sindrom metabolic, care vă crește riscul de a dezvolta boli de inimă, accident vascular cerebral sau diabet. Consultați un medic fără întârziere.
Obezitatea abdominală: sursa problemei
Obezitatea abdominală este adesea descrisă ca fiind „forța motrice” din spatele sindromului metabolic. Aceasta eliberează mai mulți acizi grași în sânge, crește tensiunea arterială și împiedică activitatea insulinei (rezistență la insulină). Insulina este hormonul care permite zahărului pe care îl consumăm să părăsească fluxul sanguin la fel de repede cum intră pentru a furniza energie celulelor. De asemenea, insulina împiedică ficatul să producă prea mult zahăr atunci când postiți. Rezistența la insulină apare atunci când o cantitate suficientă de insulină în mod normal nu mai poate face ca zahărul să ajungă în celule. Prin urmare, organismul produce mai multă insulină pentru a face aceeași treabă. Factorul central al sindromului metabolic este „rezistența la insulină”.
Rezistența la insulină are și alte consecințe negative: poate duce la diabet și poate crește nivelul lipidelor din sânge (hiperlipidemie) și tensiunea arterială.
Diabetul, hiperlipidemia (prea multe grăsimi sau lipide în sânge) și hipertensiunea arterială sunt considerați factori de risc majori pentru arterioscleroză, o întărire a arterelor care poate duce la blocaj și accident vascular cerebral.
Dieta și activitatea fizică: cele mai bune scuturi
Cheia pentru prevenirea și tratarea sindromului metabolic este revenirea la o greutate sănătoasă. Chiar și o pierdere modestă în greutate (5-10% din greutatea corporală) are efecte benefice:
- Îmbunătățirea capacității de lucru a insulinei, deci un control mai bun al nivelului de zahăr din sânge.
- Normalizarea cantității de lipide/grăsimi care circulă în sânge.
- Reducerea tensiunii arteriale.
Creșteți activitatea fizică la 60 de minute pe zi: două plimbări de 10 minute, 20 de minute de grădinărit și 20 de minute de stretching, ciclism sau dans. Fiecare activitate contează, indiferent de durată sau de intensitate!
Consumați mai des legume, fructe și alimente bogate în fibre și mai rar alimente bogate în grăsimi. Luați porții mai mici la mese. O dietă variată, echilibrată, care să includă alegeri sănătoase, este cea mai bună modalitate de a vă menține o stare de sănătate bună!