Sindromul ovarelor polichistice poate schimba creierul, conform unei noi cercetari

Sindromul ovarelor polichistice (SOPC) este o afecțiune care afectează multe femei, dar care adesea nu este diagnosticată și tratată. Acest lucru i-a adus porecla de „boala invizibilă”.

În timp ce ciclurile menstruale neregulate și acneea sunt simptome comune ale SOPC, acestea pot pune în umbră probleme mai grave legate de cogniție și de funcția cerebrală.

Un studiu recent publicat în revista Neurology a făcut lumină asupra efectelor cognitive ale SOPC. Studiul, care a început în 1985 și a urmărit peste 1.000 de femei timp de peste 30 de ani, a constatat că femeile de vârstă mijlocie cu SOPC au avut rezultate mai slabe la testele cognitive și aveau o integritate mai mică a materiei albe în comparație cu femeile fără această afecțiune.

Materia albă joacă un rol crucial în sănătatea creierului, facilitând comunicarea între diferite zone ale creierului și restul corpului.

Studiul a evidențiat faptul că femeile cu SOPC au avut performanțe mai slabe în domenii precum învățarea verbală, memoria, viteza de procesare și atenția, chiar și după ce au controlat factori precum IMC, fumatul și consumul de alcool.

Deși mai sunt încă multe de învățat despre relația dintre SOPC și cogniție, se știe că afecțiuni precum diabetul și obezitatea, care sunt frecvent asociate cu SOPC, pot avea un impact și asupra sănătății creierului.

Recomandările actuale pentru pacientele cu SOPC includ gestionarea riscurilor cardiovasculare și depistarea depresiei, deoarece depresia poate afecta negativ cogniția.

Pentru a susține sănătatea creierului, este important să vă concentrați pe o dietă sănătoasă pentru creier, bogată în omega-3 și polifenoli, să vă angajați într-o activitate fizică regulată și să acordați prioritate unui somn de calitate.

Efectuarea acestor schimbări în stilul de viață nu numai că aduce beneficii celor cu afecțiuni precum SOPC, dar poate ajuta, de asemenea, la prevenirea îmbătrânirii premature a creierului pentru toată lumea.

Prin susținerea unei îngrijiri medicale cuprinzătoare pentru pacienții cu SOPC și prin continuarea eforturilor de cercetare, ne putem apropia de o prevenire și tratamente eficiente pentru această afecțiune.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu