Studiu: Aparatele auditive reduc cu 50% riscul de declin cognitiv și demență.

Demența este o tulburare a creierului care poate afecta memoria, gândirea, limbajul, judecata și comportamentul unei persoane. Pe de altă parte, protezele auditive sunt dispozitive utilizate pentru a îmbunătăți auzul. Potrivit unui studiu recent, protezele auditive pot reduce riscul de demență cu 50%.

Introducere în studiul ACHIEVE

Studiul ACHIEVE este un studiu randomizat la care participă participanți cu vârste cuprinse între 70 și 84 de ani, cu pierderi auditive ușoare până la moderate netratate și fără tulburări cognitive semnificative. Studiul s-a desfășurat în patru locații din Statele Unite.

În total, 977 de persoane au fost recrutate pentru acest studiu. Aproximativ 740 dintre acestea au fost voluntari sănătoși din comunitate nou recrutați pentru studiu. Aproximativ 240 au fost participanți la studiul Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC).

Rezultatele studiului ACHIEVE

Potrivit cercetătorilor, participanții din grupul ARIC aveau mai mulți factori de risc pentru declin cognitiv, scoruri cognitive inițiale mai mici și o rată mai rapidă de declin cognitiv pe parcursul a trei ani în timpul studiului decât ceilalți.

Unii dintre participanți au beneficiat de o intervenție de trei ani care a inclus aparate auditive, un „set de instrumente” auditive pentru a-i ajuta să se autogestioneze, precum și instruire și consiliere continuă cu un audiolog.

Grupul de control a beneficiat doar de sesiuni de conversație cu un educator de sănătate pentru a discuta despre prevenirea bolilor cronice.

La sfârșitul celor trei ani, cercetătorii au constatat că participanții la studiul ARIC care au primit aparate auditive și o intervenție au încetinit rata declinului cognitiv cu 48%.

Legătura dintre pierderea auzului și declinul cognitiv

Cercetătorii știu de peste un deceniu că pierderea auzului este strâns legată de riscul de demență și de declin cognitiv.

Cu toate acestea, nu știam dacă tratarea pierderii auzului ar putea reduce de fapt declinul cognitiv și, eventual, chiar reduce riscul de demență. Oamenii de știință au identificat trei mecanisme principale care explică de ce pierderea auzului poate fi asociată cu demența:

În primul rând, în cazul pierderii auzului, vorbirea și sunetul sunt distorsionate atunci când ajung la creier, forțând creierul să depună un efort suplimentar pentru a procesa semnalele care vin de la ureche. Astfel, creierul dispune de mai puține resurse pentru a susține gândirea și memoria.

În al doilea rând, în cazul pierderii auzului, părțile creierului care sunt stimulate de vorbire și de sunet sunt acum sub-stimulate, ceea ce poate duce la atrofie și la schimbări în structura și funcția creierului.

În al treilea rând, pierderea auzului poate îngreuna comunicarea cu ceilalți, ceea ce poate duce la izolare socială, un alt factor de risc pentru demență.

Aparatele auditive îmbunătățesc cunoașterea

Acest studiu este o dovadă în plus că nu numai că pierderea auzului este legată de declinul cognitiv odată cu îmbătrânirea, dar și că putem face ceva în acest sens.

Există din ce în ce mai multe dovezi, inclusiv acest articol, că atunci când tratăm agresiv pierderea auzului, atât cu aparate auditive, cât și cu implanturi cohleare, în funcție de gravitatea pierderii de auz, putem îmbunătăți de fapt cogniția.

Aparatele auditive îmbunătățesc comunicarea și abilitățile sociale

La finalul studiului, cercetătorii au raportat, de asemenea, în ambele grupuri, grupul ARIC și grupul de voluntari din comunitate, că intervenția auditivă a îmbunătățit abilitățile de comunicare, funcționarea socială și sentimentul de singurătate ale participanților la studiu.

Singurătatea și izolarea socială au un efect dăunător asupra sănătății oamenilor pe măsură ce îmbătrânesc.

Deși nu cunoaștem mecanismul exact prin care singurătatea poate crește riscul de demență, există multe indicii și mai mulți factori pot fi implicați. Persoanele care sunt izolate tind să fie mai puțin active, mai des deprimate și mai puțin predispuse să respecte tratamentul medical, ceea ce ar putea crește riscul de demență în timp”, a adăugat el.

Este clar că aparatele auditive pot reduce semnificativ riscul de demență. Cu toate acestea, este necesar să continuăm să sensibilizăm publicul cu privire la importanța unui tratament prompt și eficient al pierderii auzului. În plus, este esențial ca profesioniștii din domeniul sănătății să își încurajeze pacienții să utilizeze aparate auditive și să respecte tratamentul pentru a reduce riscul de demență.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu