Studiu: atingerea fizica te pot ajuta sa iti gestionezi anxietatea, depresia si chiar durerea fizica

Un studiu recent publicat de Nature Human Behavior arată că atingerea fizică, cum ar fi îmbrățișările, poate îmbunătăți considerabil sănătatea fizică și mentală.

După ce au examinat peste 200 de studii pe această temă, cercetătorii din Germania și Olanda au descoperit că atingerea fizică poate reduce durerea, anxietatea și depresia la persoane de toate vârstele. În mod surprinzător, chiar și atingerile scurte și blânde pot avea un efect pozitiv.

Studiul subliniază, de asemenea, că în timp ce atât atingerea umană, cât și cea animală oferă cele mai cuprinzătoare beneficii, anumite obiecte comune, cum ar fi o pătură grea, pot oferi, de asemenea, confort fizic în felul lor. Cu toate acestea, atingerea umană sau animală pare a fi crucială pentru bunăstarea mentală.

Acest impact pozitiv al atingerii este deosebit de semnificativ pentru nou-născuți, mai ales atunci când aceasta provine de la unul dintre părinți.

Dr. Helena Hartmann de la Universitatea din Duisburg-Essen subliniază importanța atingerii unui părinte pentru bunăstarea nou-născutului, deoarece este mai eficientă decât cea a unui îngrijitor profesionist.

Interesant este faptul că, pe măsură ce indivizii îmbătrânesc, familiaritatea persoanei care oferă atingerea sau îmbrățișarea pare să fie mai puțin importantă.

Studiul nu a constatat diferențe perceptibile în ceea ce privește beneficiile între atingerile din partea persoanelor familiare și cele din partea îngrijitorilor profesioniști în rândul adulților. Mai mult, atingerea capului a fost legată de avantaje mai mari pentru sănătate în comparație cu atingerea altor părți ale corpului.

În timp ce durata atingerii nu pare a fi esențială, o frecvență mai mare este asociată cu beneficii mai mari, în special în cazul adulților. Cercetătorii subliniază importanța de a obține întotdeauna consimțământul înainte de a atinge pe cineva, deoarece răspunsurile individuale pot varia.

Aceștia notează că unele constatări ar putea fi potențial înșelătoare și subliniază incertitudinile privind variațiile culturale.

Cu toate acestea, această analiză cuprinzătoare indică faptul că încorporarea mai multor contacte fizice în viața noastră de zi cu zi ar putea fi o metodă simplă, dar puternică, pentru a ne îmbunătăți atât bunăstarea fizică, cât și cea mentală. Prin urmare, nu ezitați să vă îmbrățișați partenerul și persoanele importante din viața dumneavoastră.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu