Studiu: femeile singure mananaca mai mult si au o alimentatie mai dezechilibrata decat cele aflate intr-o relatie

Un studiu recent realizat de UCLA Health sugerează că femeile care se simt singure pot fi mai predispuse la obiceiuri alimentare nesănătoase din cauza unor schimbări în activitatea creierului lor.

Cercetătorii au observat că atunci când li s-au arătat imagini cu alimente, în special alimente dulci și bogate în calorii, femeile singure au prezentat o activitate redusă în regiunea creierului responsabilă cu autocontrolul. La studiu au participat 93 de femei sănătoase din Los Angeles, cu vârste cuprinse între 18 și 50 de ani.

Participantele au furnizat informații despre sănătatea lor mintală, obiceiurile alimentare și sentimentele de izolare socială. Cercetătorii au folosit Scala de izolare percepută pentru a măsura nivelul de sprijin pe care femeile l-au primit de la prieteni, familie și parteneri.

Folosind imagistica prin rezonanță magnetică funcțională (fMRI), cercetătorii au scanat creierul femeilor în timp ce acestea vizualizau imagini cu diferite categorii de alimente.

Rezultatele au arătat că femeile singure au avut cele mai puternice modificări ale activității cerebrale atunci când au fost expuse la imagini cu alimente dulci, bogate în calorii, cum ar fi prăjitura cu ciocolată. Acest lucru sugerează că aceste alimente pot declanșa plăcerea la persoanele singure, atenuând, eventual, sentimentele de izolare.

În plus, studiul a arătat că femeile cu niveluri mai ridicate de izolare socială percepută au avut tendința de a avea mai multă grăsime corporală și au raportat o sănătate mintală mai slabă, inclusiv o reziliență psihologică mai scăzută.

Aceste constatări evidențiază o legătură potențială între singurătate și modelele alimentare nesănătoase, aruncând lumină asupra modului în care emoțiile pot influența alegerile alimentare. Înțelegerea acestei legături ar putea duce la îmbunătățiri în tratamentul obezității prin abordarea factorilor declanșatori ai alimentației emoționale.

Dr. Katherine Hanna, expert în nutriție și dietetică, a subliniat importanța rezultatelor studiului în examinarea modului în care creierul răspunde la singurătate și implicațiile pentru comportamentele alimentare.

Articol util? Dă-l mai departe!

Surse și detalii suplimentare

Lasă un comentariu