Studiu: o legătură directă între 10 pesticide comune și boala Parkinson

Cercetătorii au analizat legătura dintre sute de pesticide utilizate în mod obișnuit și boala Parkinson. 10 sunt periculoase

Cercetătorii au examinat legătura dintre sute de pesticide utilizate în mod obișnuit și boala Parkinson. Aceștia au descoperit că 10 pesticide sunt legate de dezvoltarea bolii Parkinson și de deteriorarea neuronilor dopaminergici. Sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma aceste rezultate.

Boala Parkinson este o afecțiune neurodegenerativă caracterizată prin simptome motorii, în special tremurături și rigiditate, și simptome non-motorii, cum ar fi tulburări cognitive și tulburări de somn. Cauzele bolii Parkinson sunt în prezent necunoscute. Cu toate acestea, se crede că boala este rezultatul unei combinații de factori, inclusiv genetici, factori de mediu și îmbătrânire. Un număr tot mai mare de dovezi sugerează că expunerea la anumite pesticide poate crește riscul de apariție a bolii Parkinson. Deși pesticidele sunt importante pentru agricultura comercială modernă și pentru optimizarea producției de alimente, nu se știe încă în ce mod pot contribui la boala Parkinson. O mai bună înțelegere a modului în care pesticidele afectează riscul de boală Parkinson ar putea contribui la elaborarea politicilor agricole și a strategiilor de prevenire a bolii Parkinson.

Recent, cercetătorii au analizat sute de pesticide comune pentru a determina legătura acestora cu boala Parkinson. Zece pesticide au fost direct legate de toxicitatea și moartea neuronilor dopaminergici, una dintre caracteristicile bolii Parkinson. Studiul a fost publicat în Nature Communications.

Aceste rezultate ar avea multe implicații dacă ar fi confirmate de studii viitoare. Este posibil să fie necesară modificarea reglementărilor privind pesticidele, a practicilor agricole și a siguranței lucrătorilor. Este posibil să fie necesară monitorizarea lucrătorilor agricoli pentru a vedea dacă incidența este într-adevăr mai mare. Dar, mai întâi, studiul trebuie confirmat prin alte mijloace, cum ar fi studiile pe animale.

Persoanele care locuiesc în apropierea zonelor agricole sunt mai expuse

În cadrul studiului, cercetătorii au inclus date de la 829 de pacienți cu Parkinson și 824 de persoane de control, precum și de la zonele în care aceștia locuiesc. Autoritățile californiene au înregistrat utilizarea comercială a pesticidelor încă din 1972, ceea ce le-a permis cercetătorilor să estimeze expunerea individuală la pesticide de-a lungul timpului. Cercetătorii au inclus 722 de pesticide în analiza lor. În cele din urmă, ei au descoperit că pacienții cu Parkinson erau mai predispuși să locuiască și să lucreze în apropierea colegiilor agricole unde utilizarea pesticidelor era mai mare decât în rândul controalelor.

În medie, bolnavii de Parkinson locuiau în apropierea unor zone în care erau folosite 50 de tipuri diferite de pesticide, în timp ce persoanele de control locuiau în apropierea unor zone în care erau folosite în medie 45 de pesticide diferite.

Ce pesticide sunt susceptibile de a crește riscul?

În continuare, cercetătorii au evaluat modul în care un subgrup de 288 de pesticide a afectat riscul de apariție a bolii Parkinson. Fiecare dintre aceste pesticide a afectat cel puțin 25 de participanți la prima analiză. Aceștia au identificat 53 de pesticide care păreau a fi legate de boala Parkinson. Cercetătorii au observat că aceste pesticide asociate cu boala Parkinson aveau de 2 până la 3 ori mai multe șanse să contamineze apele subterane decât cele care aveau mai multe șanse să devină aeropurtate la scurt timp după aplicare. Cercetătorii au testat apoi toxicitatea a 39 dintre aceste pesticide asupra neuronilor dopaminergici de la pacienții cu Parkinson.

Zece dintre aceste pesticide au provocat o moarte neuronală semnificativă. Acestea au fost:

patru insecticide: dicofol, endosulfan, naled și propargite trei erbicide: diquat, endotal și trifluralin trei fungicide: sulfat de cupru (de bază și pentahidrat) și folpet.

Aceștia intenționează acum să studieze efectele epigenetice și metabolomice ale pesticidelor identificate pentru a înțelege mai bine legătura acestora cu boala Parkinson.

Este posibil ca rezultatele să nu se aplice în întregime la oameni. Cercetătorii din cadrul studiului au aplicat pesticidele direct pe celule, fără a lua în considerare prezența barierei hemato-encefalice care limitează transferul de toxine către sistemul nervos central la om. Din cauza acestor factori, este posibil ca rezultatele acestui studiu să nu fie în întregime aplicabile la oameni.

Reducerea pesticidelor din alimente

Cu toate acestea, reducerea cantității de pesticide din alimente poate fi o măsură importantă pentru a minimiza potențialele riscuri pentru sănătate pe care le prezintă unele dintre aceste substanțe chimice.

Pentru a reduce cantitatea de pesticide din alimente, agronomii pot evalua dacă formulările alternative de pesticide – de exemplu, formulările solide în loc de cele lichide sau suspensiile microîncapsulate în loc de soluțiile concentrate – reprezintă o alternativă viabilă la pesticidele tradiționale. Oamenii de știință ar putea, de asemenea, să dezvolte sisteme agricole alternative care necesită o utilizare mai redusă a pesticidelor”.

Pentru consumatori, spălarea fructelor și legumelor sub jet de apă la temperatura camerei poate ajuta la eliminarea substanțelor chimice de pe suprafața fructelor și legumelor. EPA recomandă spălarea fructelor și legumelor, mai degrabă decât lăsarea lor la înmuiat, deoarece spălarea elimină mai eficient substanțele chimice și germenii de pe pielea fructelor și legumelor. În plus, decojirea fructelor și legumelor înainte de a le mânca poate contribui, de asemenea, la reducerea conținutului chimic al acestor alimente, deoarece majoritatea pesticidelor se găsesc pe suprafața exterioară a produselor.

Reducerea riscurilor asociate cu utilizarea pesticidelor

Persoanele care lucrează cu pesticide trebuie să ia măsuri speciale de precauție pentru a-și reduce expunerea. Păstrați întotdeauna pesticidele în ambalajul lor original și evitați să le transferați în alte recipiente, cum ar fi sticle sau căni, unde oamenii le-ar putea bea accidental. Purtați îmbrăcăminte de protecție, inclusiv mănuși, atunci când manipulați pesticide. Deoarece vântul poate face ca pesticidele să se răspândească pe suprafețe mai mari sau neintenționate după aplicare, nu aplicați pesticide în zilele cu vânt.

Articol util? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu