Substanțele chimice din obiectele din plastic ar putea favoriza creșterea în greutate și obezitatea

Plasticele au ajuns să domine spațiul pe care îl locuim. Ele sunt convenabile, utile și ieftine: totuși, nu sunt lipsite de probleme. Cele despre care auzim cel mai des sunt, probabil, cele legate de mediu; dar se pare că acestea ar putea avea probleme și pentru sănătatea noastră și, mai exact, pentru metabolismul nostru.

Plasticul este omniprezent

În fiecare zi, intrăm în contact cu o multitudine de obiecte din plastic, la fel ca și alimentele pe care le consumăm. Vorbim, de exemplu, despre ambalajele de plastic atât de frecvente în produsele pe care le găsim în orice supermarket.

Bine, un studiu publicat în presa de specialitate Environmental Science and Technology a explorat 34 de produse diferite din această clasă și a găsit până la 55.000 de compuși chimici, dintre care a identificat cu exactitate 629. Dintre aceștia, 11 par să interfereze cu metabolismul nostru, setul de procese care permit organismului nostru să proceseze alimentele.

Mult timp s-a crezut că aceste substanțe rămân în plastic: totuși, acești cercetători au arătat că, în condiții normale, multe dintre ele pot trece în alimente și astfel pot intra în corpul nostru.

Parte a unui „mediu obezogen”

Efectul specific pe care aceste produse par să-l aibă asupra corpului nostru, notează autorii, este acela de a contribui la dezvoltarea celulelor grase din celulele precursoare care se găsesc deja în mod natural în corpul nostru.

Aceste efecte, subliniază ei, au fost testate pe modele celulare și animale folosind tehnici precum spectrometria de înaltă rezoluție a grăsimilor, care au arătat că adipocitele (celulele adipoase) rezultate aveau un conținut de grăsimi mai mare decât cele generate în mod natural, similar cu ceea ce se întâmplă cu unii poluanți din aer.

De fapt, adipocitele cu un conținut patologic de grăsime sunt o caracteristică a tabloului clinic al obezității și al multor afecțiuni asociate: ele prezintă un răspuns inflamator ridicat, o absorbție deficitară a glucozei, o semnalizare defectuoasă a insulinei și o respirație celulară redusă.

Ceea ce clarifică autorii este că, în ciuda acestor efecte documentate, nu pare logic să dăm vina doar pe produsele din plastic pentru obezitate la persoane sau pentru pandemia cu care se confruntă multe țări dezvoltate. Din cauza dozelor mici de aceste produse pe care le ingerăm în realitate, ei susțin că acestea ar trebui considerate ca făcând parte dintr-un mediu obezogen: un set de factori care favorizează dezvoltarea obezității la oameni.

Articol util? Dă-l mai departe!