Nimeni nu știe cu siguranță de ce unele boli sunt mai cunoscute decât altele, dar adevărul este că, indiferent de numărul de persoane afectate, există unele care nu primesc prea multă atenție din partea populației, cu excepția celor care suferă de ele. Acesta este cazul gutei, o boală care, potrivit rezultatelor studiului de prevalență a bolilor reumatice în populația adultă din Spania, realizat de Societatea Spaniolă de Reumatologie (EPISER), este suferită de 2,4% din populația țării noastre.
Această lipsă de cunoștințe înseamnă că nu toată lumea știe ce alimente pot declanșa un atac de gută și nici nu este conștientă de cauzele și factorii de risc care le provoacă. Bineînțeles, nu se știe nici că există un „superfruct” care ne poate ajuta să reducem riscul de a suferi un nou atac și care se găsește în orice magazin de verdețuri, pentru că acesta nu este altul decât cireșul.
Gută: simptome, cauze și relația sa cu acidul uric
Guta este un tip de artrită, care apare atunci când acidul uric se acumulează în sânge, provocând inflamații la nivelul articulațiilor. Aceasta se caracterizează prin durere severă, umflături, roșeață și sensibilitate la nivelul articulației, care poate fi orice articulație, dar de obicei este centrată în degetul mare, dar și în genunchi sau gleznă.
Simptomele apar de obicei brusc și de obicei noaptea și sunt considerate o durere opresivă și adesea insuportabilă. Articulația se simte sensibilă (chiar și greutatea cearșafului este intolerabilă) și umflată, fierbinte și roșie, putând exista chiar și febră. Durerea cea mai intensă poate dispărea, lăsând un disconfort persistent care poate dura zile întregi. După primul atac, multe persoane mai au unul în lunile următoare.
Guta apare atunci când există un exces de acid uric, fie pentru că organismul produce prea mult, fie pentru că are dificultăți în a scăpa de el. În mod normal, acidul uric este dizolvat în sânge și eliminat prin rinichi și urină. Atunci când se acumulează prea mult în lichidul din jurul articulațiilor, numit lichid sinovial, se formează cristale de acid uric, care sunt responsabile de durere și de alte simptome.
Cauzele care pot determina o persoană să sufere de această boală nu sunt clare, ele pot fi genetice, asociate cu anumite boli sau cu consumul de medicamente care cresc acidul uric în organism. Alimentația poate fi un factor de risc, de exemplu, cei care își bazează dieta pe carne roșie și fructe de mare, consumă cantități mari de băuturi alcoolice, în special bere, sau beau băuturi zaharoase sunt mai expuși riscului.
Îngrijirea dietei poate fi o modalitate bună de a completa tratamentul medical corespunzător.
Cireșele, acidul uric și guta
S-a studiat modul în care cireșele pot ajuta la reducerea riscului de a avea un nou atac de gută, iar un studiu din 2012 confirmă faptul că consumul de cireșe poate reduce riscul de a avea o nouă criză.
Datorită conținutului de acid folic, ele reduc producția de acid uric, dar favorizează și eliminarea acestuia datorită conținutului de fibre și potasiu, care favorizează tranzitul intestinal. Ele cresc excreția acidului uric în urină și au un efect antiinflamator, reducând durerea și inflamația, datorită antocianinelor, acidului elagic și quercetinei.
Alte proprietăți și beneficii ale acestui superfruct
Pe lângă faptul că este un fruct dulce și delicios, cireșul se remarcă prin numeroasele sale proprietăți. Este bogată în vitaminele C, A și K, în minerale precum calciu, potasiu, magneziu și fier și conține, de asemenea, fibre și acid folic. Se distinge prin proprietățile sale antioxidante și antiinflamatorii. Conținutul său de potasiu ajută la menținerea tensiunii arteriale la un nivel scăzut, ceea ce este bun pentru inimă, și este bun pentru colesterol.
Este un fruct ideal pentru persoanele care țin regim datorită conținutului scăzut de grăsimi și conținutului ridicat de fibre și ajută la controlul glicemiei datorită nivelului său scăzut de glicemie. Vitamina C ajută la producerea de colagen, ceea ce îmbunătățește aspectul pielii, iar antioxidanții săi favorizează sănătatea creierului și a ochilor. Un număr important de beneficii de care ne putem bucura dacă le includem în cadrul unei diete echilibrate și sănătoase.
Zhang, Y., Neogi, T., Chen, C., Chaisson, C. E., Hunter, D. J., & Choi, H. K. (2012b). Consumul de cireșe și scăderea riscului de atacuri recurente de gută. Arthritis & Rheumatism, 64(12), 4004-4011. https://doi.org/10.1002/art.34677
Gota – simptome și cauze – Mayo Clinic. (2022, 16 noiembrie). https://www.mayoclinic.org/es/diseases-conditions/gout/symptoms-causes/syc-20372897