Care este tratamentul durerilor articulare? Când se recurge la infiltrații intraarticulare și cât de dureroase sunt acestea?
Tratamentul durerilor articulare diferă întotdeaunaîn funcție de gravitatea simptomelor și de stadiul bolii. Dr. Tarek Nazer, medic primar ortopedie, a dezvăluit la emisiunea „Vorbește lumea” de la Pro TV, abordările terapeutice din afecțiunile reumatice: „Tratament antiinflamator la dureri foarte mici, fizioterapie la anumite proceduri, care ajută să reducă edemul respectiv.
Kinetoterapie ca să câștigăm un pic mobilitatea articulară și facem exerciții astfel încât să întărim musculatura și să o pregătim. Dacă nu trece cu tot ce am zis, atunci trecem la un alt nivel de tratament, unde facem infiltrații intraarticulare. Avem două categorii mari pe care le folosim, și anume: acid hialuronic, fiole cu substanță vasoelastică pe care o injectăm în articulația afectată și ajută la lubrifierea articulației și reducerea durerii.”
Sunt dureroase infiltrațiile?
Mulți pacienți fug de infiltrațiile intraarticulare din cauza faptului că sunt de părere că provoacă durere. Specialistul ne liniștește și nu spune că acestea nu dor „absolut deloc. Se face cu anestezie locală, simțim o înțepătura mică, iar pacienții au voie să se deplaseze imediat după.”
Infiltrația PRP, superioară acidului hialuronic
„Al doilea tip este infiltrația de tip PRP, plasmă îmbogățită cu trombocite, unde luăm sângele pacientului, îl punem într-o eprubetă specială care conține substanța de activare, izolează tot ce înseamnă sânge de plasmă îmbogățită cu trombocite și o injectăm tot așa, cu anestezie locală, în articulație.
Ea ajută la regenerarea țesuturilor afectate și atunci șansele de a nu avea dureri anul viitor sunt mult mai mari dacă tratăm cu PRP, față de acidul hialuronic deoarece el și tratează, nu doar lubrifiază”, anunță medicul.
Prevenția
Cum putem preveni afecțiunile reumatice și cum ținem departe durerile articulare? Medicul a făcut câteva recomandări: „Teoretic, dacă avem o alimentație bună, dacă ne îmbrăcăm gros, în vremea rece, când sunt ploi, prevenim acest lucru.
Făcând sport, pregătim articulațiile să fie mai rezistente, dar nu pot să garantez 100% că făcând toate astea nu ajungi la o problemă. Mai există predispoziție genetică, mai există locul de muncă cu anumite activități care poate să provoace artroză sau mai sunt accidentările care, la fel, pot provoca leziuni care să fie mai sensibile.”
Vârsta durerilor articulare
Când apar durerile articulare și care este cea mai predispusă vârstă? „Există o vârstă la care ne așteptăm să se instaleze așa numita artroză, distrugerea cartilajului. De obicei, după vârsta de 55 de ani. Ca să înțelegeți ce înseamnă artroză, înseamnă distrugerea cartilajului sa zicem la nivelul genunchiului.
O articulație sănătoasă este netedă, frumoasă…la o artroză de grad 4 foarte avansată cartilajul s-a distrus, s-a depus pe margini și există osteofite și o rigiditate articulară. S-au format așa numitele ciocuri care provoacă dureri și mișcarea devine foarte limitată și dureroasă”, avertizează specialistul și adaugă faptul că „din păcate, în cazurile foarte avansate de artroză tratamentul este chirurgical. De asta e bine să ajungem la medic înainte să avanseze atât de mult, astfel încât să prevenim o proteză de genunchi sau altă articulație”.