Trucul de 3 secunde care te face mai desteapta si mai fericita: neurocercetatorii confirma

Trucul de 3 secunde care te face mai desteapta si mai fericita: neurocercetatorii confirma

Oamenii de știință au descoperit că aroma dulce a florilor are un impact pozitiv asupra creierului nostru, făcându-ne să ne simțim în siguranță, calzi și cu mintea limpede. Neurocercetătorii au confirmat faptul că mirosul florilor are beneficii cognitive și nu trebuie subestimat. Legătura dintre parfum și memorie este bine cunoscută.

Mirosul de vanilie, de exemplu, ne poate aduce în minte amintiri ale după-amiezelor petrecute cu bunica noastră, în timp ce mirosul de jacinturi ne poate transporta la o anumită zi de primăvară în parc cu persoana noastră preferată.

S-a demonstrat că aceste mirosuri ne îmbunătățesc starea de spirit, reduc stresul și activează zone ale creierului asociate cu învățarea. Nervul olfactiv, singurul nerv cranian care intră în contact direct cu mediul extern, joacă un rol semnificativ în acest proces.

Terminațiile nervoase din nasul nostru sunt în contact cu aerul pe care îl respirăm. Atunci când detectează moleculele de miros, acestea trimit mesaje către părțile primare ale creierului nostru care controlează emoțiile, memoria și plăcerea. În esență, simțul nostru olfactiv ne ajută să determinăm dacă un mediu este sigur sau nu.

Anumite arome conțin componente chimice care ne calmează simțurile și promovează relaxarea. Atunci când mintea noastră se simte în siguranță, se poate concentra pe învățare și concentrare. Aromele florale, în special, au beneficii fascinante pentru sănătatea creierului.

Un studiu din 2022 a constatat diferențe în nivelurile de atenție și în stările emoționale ale adulților în timpul unei sesiuni de aranjare a florilor. Parfumul florilor tăiate a stimulat activitatea undelor cerebrale în cortexul prefrontal, ceea ce a dus la o stare de euforie și la o mai mare claritate a gândirii.

Un alt studiu a descoperit că expunerea la mirosul de flori activează sistemul nervos simpatic și regiunile cerebrale asociate cu mișcarea, vorbirea și memoria. Potrivit cercetătorului în neuroștiințe Tara Swart Bieber, motivul pentru care aromele florale au un asemenea impact este legătura lor cu natura.

Florile ne amintesc de faptul că suntem în natură, ceea ce este legat de longevitate și de bunăstarea generală. Chiar și doar mirosind un parfum floral poate evoca amintiri de plimbări în natură și spații verzi, activând creierul fără a fi nevoie să ieșim afară (deși ieșirea este de preferat).

Acest lucru este deosebit de relevant în timpul lunilor mai reci, când petrecem mai puțin timp în aer liber. Swart crede că expunerea la parfumuri florale ne poate ajuta să ne simțim mai fericiți în timpul iernii prin stimularea amintirilor despre primăvară și vară, amintindu-ne de importanța ciclurilor naturii.

Neuropsihologul licențiat Sanam Hafeez susține, de asemenea, această teorie, observând că asocierea dintre parfumurile florale și natură poate crea un sentiment de conexiune cu lumea exterioară, ceea ce este deosebit de benefic atunci când afară este frig.

Distribuie articolul

Lasă un comentariu